En översyn av elcertifikatsystemet

Skriftlig fråga 2020/21:3248 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-16
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Elcertifikatsystemet har funnits sedan 2003, och det behövs definitivt en översyn av systemet för att utvärdera om det verkligen har varit så effektivt som man trodde men också för att dra lärdom inför framtiden.

När det är skattemedel och konsumenter som betalar för att stimulera nya miljösatsningar måste det ställas tydliga krav på att de verkligen görs på det mest effektiva sättet; att skattepengarna verkligen gör tillräcklig miljönytta i relation till kostnaderna. När man inför nya system och nya beskattningar måste man också vara beredd på att ompröva, utvärdera och eventuellt slopa dem om de inte uppfyller förväntade krav.

När man beskattar invånarna med avsikt att göra miljönytta så måste man tåla en granskning och en jämförelse om detta sätt verkligen har varit det bästa sättet att använda skattepengarna till för att uppnå den miljönyttan. Alla statliga subventioner och beslut måste alltid tåla en ordentlig granskning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till en ordentlig genomlysning och utvärdering av hur effektivt och samhällsekonomiskt elcertifikatsystemet är och har varit?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3248 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:3248 av Sten Bergheden (M)
En översyn av elcertifikatsystemet

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en ordentlig genomlysning och utvärdering av hur effektivt och samhällsekonomiskt elcertifikatsystemet är och har varit.

Inom elcertifikatsystemet har Sverige sedan 2012 ett bilateralt samarbete med Norge. Elcertifikatsystemet infördes 2003 och har i omgångar förlängts och utökats under flera olika regeringskonstellationer. I sammanhanget vill jag också beklaga att Sten Berghedens parti valde att lämna samarbetet inom energiöverenskommelsen där den typ av frågor som han tar upp diskuterades i en bred politisk krets för att möjliggöra så stabila och långsiktiga spelregler som möjligt.

Det bör nämnas att elcertifikatsystemets syfte är och har varit att öka volymen förnybar elproduktion. I och med den positiva utvecklingen för ny förnybar elproduktion lämnade regeringen i september ett förslag som innebär att elcertifikatsystemet avslutas tio år i förtid vilket riksdagen har godkänt.

Nu kommer det gemensamma elcertifikatsystemet med Norge att övergå i en så kallad avslutningsfas, och energimyndigheterna i båda länderna har därför inom ramen för nästa kontrollstation fått i uppdrag att analysera de administrativa kostnaderna för att upprätthålla elcertifikatsystemet fram till dess att det avslutas och eventuellt lämna förslag som kan minska de administrativa kostnaderna.

Behovet av någon annan särskild uppföljning har regeringen inte tagit ställning till, och det korta svaret på Sten Berghedens fråga blir därför nej. Givetvis kommer de erfarenheter som har gjorts under tiden att tas tillvara.

Stockholm den 23 juni 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.