En rysk oljetanker i Gävle hamn

Skriftlig fråga 2021/22:1284 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-16
Överlämnad
2022-03-17
Anmäld
2022-03-18
Svarsdatum
2022-03-23
Sista svarsdatum
2022-03-23
Besvarad
2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

En rysk tanker med kapacitet för 50 000 ton olja har anlöpt Gävle hamn. Oljetankern går under liberisk flagg. Men som ägare står ett rederi i Dubai som i sin tur ingår i den ryska statskontrollerade rederijätten Sovcomflot.

Just Sovcomflot är med i sanktionslistorna från EU som beslutades den 25 februari, alltså redan dagen efter Rysslands invasion av Ukraina. De restriktionerna ansågs då vara det hårdaste som EU någonsin beslutat. Därför är undran stor hos många nu när detta fartyg tillåtits anlöpa Gävle hamn utan några mer insatser att de tvingats betala avgifterna för att angöra hamnen i förväg.

Att fatta beslut om att stänga hamnen för ryska fartyg kan endast göras av regeringen. Ett sånt beslut har efterfrågats av de olika aktörerna i hamnarna då de själva inte befogenheten att stänga hamnen.

Och framför allt har Ukraina vädjat om att omvärlden ska stoppa importen av rysk olja. USA har gjort det, och Storbritannien har tagit steg i samma riktning. Men varför agerar inte den svenska regeringen? Självklart är det en styrka att kunna gå fram gemensamt i EU, men när nu EU inte lyckas komma överens kan enskilda stater gå före för att sätta press och att minska inflödet till Putins krigskassa.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att agera för att stänga svenska hamnar för fartyg som är kopplade till bolag på sanktionslistorna? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1284 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/00689 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1284 av Ulla Andersson (V)
En rysk oljetanker i Gävle hamn

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att agera för att stänga svenska hamnar för fartyg som är kopplade till bolag på sanktionslistorna.

Mot bakgrund av Rysslands aggression mot Ukraina spänner den svenska regeringens åtgärder över tre områden: EU-sanktioner mot Ryssland och Belarus, stöd till Ukraina och att stärka Sverige.

Det har fattats EU-beslut om ett antal sanktioner mot Ryssland. Det är allas ansvar att efterleva sanktionsreglerna. Det är varje verksamhetsutövares ansvar att i sin verksamhet kontrollera huruvida sanktionsreglerna är tillämpliga.

När det gäller frågan att stänga hamnar för alla ryska fartyg är detta en av flera åtgärder som diskuteras på EU-nivå. Regeringen har kontinuerligt betonat att inga alternativ är uteslutna när det gäller ytterligare sanktioner mot Ryssland och Belarus. Det är när EU agerar gemensamt som sanktionerna ger störst effekt. Inget EU-land har hittills fattat nationella beslut om att stänga hamnar.

Stockholm den 23 mars 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.