En sammanhållen hållning gentemot Mali

Skriftlig fråga 2021/22:927 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-27
Överlämnad
2022-01-27
Anmäld
2022-01-28
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Flera länder överväger nu åtgärder mot Mali för att val skjuts på framtiden liksom därmed övergången till civilt styre. Militärjuntan prioriterar vidare att förstärka relationerna med Ryssland genom vapenköp och att hålla sig med betalda legosoldater från Wagnergruppen.

De västafrikanska länderna samlade i den regionala organisationen Economic Community of West African States (Ecowas) har tydligare än några andra agerat och reagerat med hjälp av tydliga markeringar mot Mali.

Den svenska regeringen har när utvecklingen ansetts gå i helt fel riktning valt att avveckla eller stänga ned program och biståndsprojekt som ändå tidigare försvarats. Så har exempelvis skett gentemot Kampuchea och Belarus.

I svar på fråga 2021/22:689 till undertecknad avgivet 10 januari avfärdar regeringen någon justering, ändring eller neddragning till Mali: Genomförandet av strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali 2021–2025 innefattar inte budgetstöd till den maliska staten. Strategin ska sammanfattningsvis bidra till att främja demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, konfliktförebyggande, jämställdhet och breda insatser på miljöområdet. Sverige bidrar därutöver med humanitärt stöd till Mali.

Frågan om budgetstöd har aldrig varit aktuell och inte heller något som utgått till Kampuchea eller Belarus. Frågan är hur en sammanhållen politik ska gestalta sig när utvecklingen i ett land går i helt fel riktning. Så är ju fallet i Mali i fråga om demokrati, mänskliga rättigheter eller rysk närvaro. Det har aviserats att regeringen den 15 februari ska ge besked om hur den ser på svensk närvaro och militärt deltagande i Mali.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet och regeringen att ha en sammanhållen hållning gentemot Mali och därmed ompröva nuvarande strategi och se över det stöd som ges till landet och därmed det bistånd som indirekt kommer den styrande juntan till nytta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:927 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2022/ 01250 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:927 av Hans Wallmark (M) En sammanhållen hållning gentemot Mali

Hans Wallmark har frågat mig om jag och regeringen avser ha en sammanhållen hållning gentemot Mali och därmed ompröva nuvarande strategi och se över det stöd som ges till landet och därmed det bistånd som indirekt kommer den styrande juntan till nytta.

Regeringen följer noga utvecklingen i Mali och ser med mycket stor oro på att Wagnergruppen i ökande utsträckning bedriver aktiviteter i landet. Den kraftigt förlängda övergångsprocessen med uppskjutna val som den maliska militärledningen föreslog vid årsskiftet är oacceptabel. Den 13 december införde EU en möjlighet att självständigt införa restriktiva åtgärder mot personer och enheter som hindrar genomförandet av övergångsprocessen i Mali. Regeringen ser positivt på ett skyndsamt införande av sanktioner mot individer i Mali.

Vårt utvecklingssamarbete utgör en viktig del i vårt samlade engagemang i Mali. Självfallet påverkas det också på olika sätt av den oroande utvecklingen i landet. Vi för en löpande dialog med ambassaden i Bamako, Sida och Folke Bernadotteakademin om vårt utvecklingssamarbete. Vi står även i nära kontakt med en rad internationella partners. Regeringen gör, tillsammans med övriga berörda, ständigt bedömningar avseende eventuella förändringar relaterat till biståndet. Ambassaden ingår inte för närvarande nya avtal med statliga motparter och ser över samarbetet för att bedöma behovet av ytterligare justeringar.

En viktig aspekt i den samlade bedömningen avseende utvecklingssamarbetet är vårt ansvar att i möjligaste mån fortsätta att bevaka de insatser som gjorts under vårt långvariga engagemang i Mali. Detta skulle kunna försvåras av ett abrupt avslut av befintliga samarbeten.

Slutligen tål det upprepas att befolkningen i Mali tillhör de fattigaste och mest utsatta i världen. Det är viktigt att vi fortsätter söka vägar att kunna stödja det maliska folkets rätt till fred, säkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling. Genom att hantera grundorsaker till regionens utmaningar, såsom klimatförändring och korruption samt brist på god samhällsstyrning, jämställdhet och inkluderande ekonomisk tillväxt, spelar vårt bistånd även en viktig roll i de samlade ansträngningarna för att motverka instabilitet, terrorism och organiserad brottslighet. Vi har även ett omfattande humanitärt bistånd till Mali som främst syftar till att stödja livräddande humanitära insatser, vilket även fortsatt är väldigt viktigt.

Stockholm den 9 februari 2022 – –

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.