Till innehåll på sidan

En självständig utvärderings- och uppföljningsinstans inom totalförsvarets område

Skriftlig fråga 2017/18:785 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-15
Överlämnad
2018-02-16
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att granska hur försvaret hanterar sin budget. Till Sveriges Radio säger försvarsministern: Man kan ha god hjälp av att låta utomstående vara med och granska och lägga sina synpunkter på verksamheten. Det kan vara ett stöd både för regeringen och Försvarsmakten. Och vidare: Därför vill alltså regeringen se hur kontrollen egentligen fungerar och ber Statskontoret återkomma med åtgärder som kan förbättra intern ledning, styrning och uppföljning inom Försvarsmakten – men också regeringens arbete.

I grunden är det bra att rutiner ses över och de underlag som beslut baseras på kvalitetssäkras. Men ett uppdrag till Statskontoret blir ändå något tillfälligt. Försvarsberedningen har i den framlagda delrapporten Motståndskraft (Ds 2017:66) föreslagit inrättandet av en självständig utvärderings- och uppföljningsinstans. Med tanke på uppbyggandet av ett fungerande totalförsvar och ökade försvarsansträngningar under kommande år finns det ett behov av en sådan myndighet. Regeringen har redan ställt sig positiv och visat sig beredd att genomföra en del förslag framlagda av Försvarsberedningen utan att invänta ett nytt stort och omfattande försvarsbeslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att verka för inrättandet av en självständig utvärderings- och uppföljningsinstans inom totalförsvarets område?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:785 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)



Fö2018/

00227

/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:785 av Hans Wallmark (M)
En självständig utvärderings- och uppföljningsinstans inom totalförsvarets område

Hans Wallmark har frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att verka för inrättandet av en självständig utvärderings- och uppföljningsinstans inom totalförsvarets område.

Försvarsberedningen har i december redovisat en gedigen och väl genomarbetad delrapport som utgör en viktig grund för det fortsatta arbetet med att stärka och utveckla Sveriges totalförsvar. Regeringen har också redan påbörjat arbetet med ett antal av de förslag som beredningen lämnat såsom att utarbeta direktiv för att dels kunna inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar dels utreda en ny ledningsstruktur för det civila försvaret på central, regional och lokal nivå.

Regeringen har i försvarsuppgörelser med bred uppslutning i riksdagen gjort betydande förstärkningar av anslagen till totalförsvaret. Jag delar naturligtvis Försvarsberedningens syn att det är väsentligt att statens medel används kostnadseffektivt och ger de effekter på försvarsförmågan som vi har avsett.

Ekonomistyrningsverket och Statskontoret är etablerade statliga myndigheter som används för att bland annat göra analyser och utredningar till stöd för regeringens och regeringskansliets arbete. Regeringen har den 15 februari gett Statskontoret i uppdrag att föreslå åtgärder som Försvarsmakten eller regeringen bör vidta för att förbättra förutsättningarna för en väl fungerande intern ledning, styrning och uppföljning inom Försvarsmakten. Uppdraget ska i sin helhet redovisas senast den 14 december 2018.

Regeringen har vidare gett en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av regeringens analys- och utvärderingsresurser och hur dessa är organiserade (dir. 2017:79). Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2018.

Utifrån ovanstående kommer regeringen att fortsatt följa behovet av ytterligare instrument och format för uppföljning och utvärdering inom försvarsområdet.

Stockholm den 28 februari 2018

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.