En strategi för tullklarering

Skriftlig fråga 2020/21:1107 av Anne Oskarsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-18
Överlämnad
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-14
Besvarad
2021-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Sverige finns det 15 tullklareringsexpeditioner. I Norrbotten finns ingen i väster eller norrut, i Västerbotten finns ingen på östkusten trots förbindelser med Finland. I regionerna Västernorrland, Gävleborg och Uppsala saknas helt tullklarering. Stockholm har endast två stationer – en centralt och en på Arlanda. Den närmsta som finns på östkusten finns i Norrköping, men saknas helt i Kalmar, på Öland och på Gotland. Halland saknar också tullklarering.

Det finns 15 stationer på 21 regioner. Till detta kommer förstås stationer i Norge, Danmark och Finland. Men samtidigt kan vi inte förlita oss på andra länders strategier för tullklarering. Att vi har färre stationer än antalet regioner får betraktas som ett svaghetstecken och ett kanske öppet mål för smugglare.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad är regeringens strategi för tullklareringen, framför allt ur ett brottsförebyggande perspektiv?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1107 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:1107 av Anne Oskarsson (SD)
En strategi för tullklarering

Anne Oskarsson har frågat mig vad regeringens strategi för tullklareringen, framför allt ur ett brottsförebyggande perspektiv, är.

Tullverkets huvudsakliga uppgifter är att säkerställa en korrekt uppbörd och att övervaka och kontrollera trafiken till och från Sverige så att bestämmelser om in- och utförsel av varor följs inom alla områden och varuflöden. I Tullverkets regleringsbrev för 2021 anges att ambitionsnivån avseende att förhindra smuggling av narkotika, vapen och explosiva varor liksom att förhindra storskalig eller frekvent illegal införsel av alkohol och tobak ska öka. I förordningen (2016:1332) med instruktion för Tullverket anges bl.a. att Tullverket ska fastställa och ta ut tullar, skatter och avgifter så att en riktig uppbörd kan säkerställas samt att myndigheten ska övervaka och kontrollera trafiken till och från Sverige så att bestämmelser om in- och utförsel av varor följs. Där anges också att Tullverket ska förebygga och motverka brottslighet i samband med in- och utförsel av varor, bedriva viss utrednings- och åklagarverksamhet i fråga om brott mot bestämmelser om in- och utförsel av varor och bedriva viss verksamhet i fråga om rattfylleribrott. Tullverket deltar också i det myndighetsgemensamma arbetet mot den grova och organiserade brottsligheten.

Tullklarering är den tullhantering som sker när en vara förs in eller ut över EU:s gräns för att säkerställa att deklarations­ och uppgiftsskyldigheten fullgörs. På den svensk-norska gränsen sker tullklarering för norsk räkning vid de svenska tullstationerna och vice versa varvid svensk och norsk tullpersonal tillämpar både det egna landets och grannlandets tullregler vid import och export. Sammantaget finns det alltså 22 tullklareringsexpeditioner att tillgå för näringslivet.

Tullverket verkar i hela landet och kontrollerna sker både vid inre och yttre gräns. Kontrollerna är inte begränsade till de orter där det finns tullklareringsexpeditioner. Tullverkets kontrollstrategi anger inriktningen för kontrollverksamheten och ska bidra till bättre kontrollresultat, medvetna prioriteringar, effektivare resursutnyttjande och utvecklandet av kontrollmetoder. Tullverkets kontroller är främst riskbaserade, vilket innebär att myndigheten utifrån riskanalyser genomför kontroller där det finns störst risk för fel och avvikelser.

Tullverket ansvarar för den operativa verksamheten och verksamhetens organisation och är därmed också bäst lämpad att utifrån riskanalyser och trafikflöden bedöma behovet av tullklareringsexpeditioner.

Stockholm den 14 januari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.