En svensk diplomatisk bojkott av OS 2022

Skriftlig fråga 2021/22:515 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ett antal länder med USA i spetsen har nu aviserat en diplomatisk bojkott riktad mot OS i Folkrepubliken Kina vintern 2022. Australien har gett samma besked. Orsaken är uppenbar: Återkommande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, som nedsläckningen av Hongkong i fråga om öppenhet, mediefrihet och oberoende rättsväsende, det svåra läget i Xinjiang samt de senaste besvärande turerna kring den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai.

Utan att förstöra för svenska atleter som tränat hårt inför dessa viktiga tävlingar eller att lägga sig i den olympiska kommitténs egna överväganden så kan ju Sverige som stat markera mot de återkommande övergrepp Folkrepubliken Kina gör sig skyldigt till. Ifall den politiska viljan och intresset finns.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser Sverige delta i en diplomatisk bojkott av kommande OS 2022 i Folkrepubliken Kina?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:515 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2021/22:493 av Markus Wiechel (SD) Diplomatisk bojkott av OS i Peking, svar på fråga 2021/22:515 av Hans Wallmark (M) En svensk diplomatisk bojkott av OS 2022 och svar på fråga 2021/22:552 av Björn Söder (SD) Diplomatisk bojkott av OS i Kina

Markus Wiechel har frågat utrikesministern om hon avser att verka för att Sverige och EU genomför en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking, i likhet med Bidenadministrationen. Hans Wallmark har frågat utrikesministern om Sverige avser att delta i en ”diplomatisk bojkott” av kommande OS 2022 i Folkrepubliken Kina. Björn Söder har frågat mig om Sveriges regering avser att, i syfte att protestera mot den kinesiska regeringens upprepade brott mot mänskliga rättigheter, också meddela att man diplomatiskt bojkottar OS i Kina, och om inte, varför.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Olympiska spel och andra internationella idrottstävlingar är inga statliga evenemang även om de är viktiga för alla oss som är idrottsintresserade men främst är tävlingarna viktigt för idrottarna. Internationella idrottsorganisationer har ett ansvar för att deras tävlingar genomförs med goda förutsättningar för alla som berörs.

Regeringen ser allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Kina. Sverige och EU bedriver en aktiv dialog om situationen vad gäller mänskliga rättigheter med företrädare för Kinas regering. Att folkrätten inklusive de mänskliga rättigheterna upprätthålls berör hela det internationella samfundet. Sverige har därför vid flertalet tillfällen tagit upp situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Kina också i internationella sammanhang såsom i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna.

Pandemin påverkar alltjämt förutsättningarna för internationellt resande framöver och det är fortfarande oklart vilka förutsättningar som kommer att finnas för deltagande vid vinter-OS 2022. Regeringen kommer att ta ställning till eventuell närvaro först vid ett senare tillfälle.

Stockholm den 15 december 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.