En trygg taxibransch för alla

Skriftlig fråga 2022/23:155 av Kadir Kasirga (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-09
Överlämnad
2022-12-12
Anmäld
2022-12-13
Svarsdatum
2022-12-21
Sista svarsdatum
2022-12-21
Besvarad
2022-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Enligt uppgifter från Svenska Taxiförbundet finns det närmare 7 500 taxibolag och 75 892 personer med taxiförarlegitimation i Sverige. Som siffrorna också visar fyller taxibranschen en viktig funktion i samhällsnyttan. 

Men under den senaste tiden har taxibranschen uppmärksammats för flera fall där oseriösa taxiförare begått sexuella övergrepp mot passagerare. 

SVT Nyheter har i en granskning avslöjat att minst 17 taxiförare har blivit dömda för olika sexualbrott , som våldtäkt och sexuellt ofredande, under året. I granskningen påpekas också att det även kan finnas ett stort mörkertal. 

Enligt rapporten från SVT Nyheter finns det fall där föraren har kunnat fortsätta köra taxi i väntan på att domen vinner laga kraft eller om föraren erkänt den brottsliga gärningen och fått ett strafföreläggande. Detta är olyckligt och skapar ett minskat förtroende. Därför borde det finnas möjlighet för ansvariga myndigheter att frysa taxiförarlegitimationen redan under brottsutredningen. 

Granskningen visar också att det finns brister i kontrollsystemet. Det riskerar också att svärta ned en stor yrkeskår om inte ansvariga myndigheter agerar tillsammans med parterna i taxibranschen. 

Svenska Taxiförbundet har förklarat att de är öppna för att tillsammans med Transportstyrelsen, polisen och Åklagarmyndigheten ta fram förebyggande åtgärder och undersöka om det krävs någon lagändring i frågan. Det välkomnar vi. 

Det är viktigt att passagerarna känner sig trygga när de använder taxibranschen, och ingen passagerare ska behöva vara orolig för att utsättas för ett brott när personen kliver in i en taxibil. Det måste vara självklart. 

Samtidigt är det också viktigt att taxibranschen och de ansvariga myndigheterna verkar tillsammans för att inte låta en liten marginalgrupp svärta ned en hel bransch. 

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att föreslå för att komma till rätta med ovanstående situation?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:155 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2022/23:155 av Kadir Kasirga (S)
En trygg taxibransch för alla

Kadir Kasirga har frågat mig vilka åtgärder jag avser att föreslå för att komma till rätta med otryggheten inom taxibranschen.

Alla ska kunna känna sig trygga när de använder sig av taxitrafiktjänster. Jag tar därför allvarligt på uppgifter i media om att handläggningen av ärenden inte alltid har fungerat som det är tänkt.

En taxiförarlegitimation ska återkallas av Transportstyrelsen om innehavaren genom brottslig gärning eller på grund av andra missförhållanden har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik. Om en taxiförarlegitimation återkallas på grund av brottslig gärning eller andra missförhållanden ska en tid på lägst tre och högst fem år bestämmas, under vilken den prövade ska anses olämplig att inneha taxiförarlegitimation.

En taxiförarlegitimation ska tas om hand av en polisman eller en åklagare om det på sannolika skäl kan antas att legitimationen kommer att återkallas, bland annat när en innehavare av taxiförarlegitimation är föremål för brottsmisstanke. Transportstyrelsen ska få underrättelse om ett sådant omhändertagande. Taxiförarlegitimation ska återkallas tills vidare i avvaktan på slutligt avgörande i domstol, om det på sannolika skäl kan antas att legitimationen kommer att återkallas slutligt på grund av brottslig gärning eller andra missförhållanden.

Jag förutsätter att de berörda myndigheterna följer upp och kvalitetssäkrar sina processer för att försäkra sig om att alla ärenden om återkallande av taxiförarlegitimationer genomförs på ett korrekt sätt.

Stockholm den 21 december 2022

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.