Till innehåll på sidan

En uppföljning av utländska forskares situation

Skriftlig fråga 2021/22:1204 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-02
Överlämnad
2022-03-02
Anmäld
2022-03-03
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en skriftlig fråga som jag ställde i oktober 2021 (2021/22:147) argumenterar jag om de svårigheter som utländska forskare möter med den nya utlänningslag som finns på plats sedan den 20 juli förra året, och på den kompetensflykt som kan bli följden. Nu har den nya lagen varit i kraft i mer än ett halvår. Sedan den infördes har jag förstått att Migrationsverket har vidtagit vissa åtgärder, men vilka effekter detta har fått är viktigt att följa upp så att vi inte riskerar att avhända oss den kompetens som vi så väl behöver.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Har statsrådet för avsikt att vidta en snar uppföljning av utlänningslagens effekter för utländska forskare som är verksamma vid svenska lärosäten eller forskningsinstitut?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1204 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2022/00861 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1204 av Betty Malmberg (M)
En uppföljning av utländska forskares situation

Betty Malmberg har frågat mig om jag har för avsikt att vidta en snar uppföljning av utlänningslagens effekter för utländska forskare som är verksamma vid svenska lärosäten eller forskningsinstitut.

De lagändringar som trädde i kraft i juli 2021 syftar till att skapa en långsiktigt hållbar migrationspolitik med ett regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder. Lagändringarna innebär bland annat att permanent uppehållstillstånd bara kan beviljas om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning. Försörjningskravet gäller som huvudregel för alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd i Sverige, oavsett om personen har kommit hit som forskare, arbetskraftsinvandrare eller skyddsbehövande.

Jag vill särskilt framhålla att den som inte uppfyller de särskilda kraven för ett permanent uppehållstillstånd kan ansöka om fortsatt tidsbegränsat uppehållstillstånd för t.ex. forskning. Forskare vid svenska lärosäten som uppfyller kraven för ett uppehållstillstånd för forskning kan därför stanna kvar i Sverige. Sverige sticker inte heller ut vid en jämförelse med andra länder inom EU där det är vanligt med krav på t.ex. försörjningsförmåga för att bevilja ett permanent tillstånd.

Regeringen anser därmed att det finns goda förutsättningar för utländska forskare att leva och verka i Sverige.

En arbetsgivare som vill vara säker på att en person ska få permanent uppehållstillstånd kan också erbjuda den personen en trygg anställning under en längre tid.

Stockholm den 9 mars 2022

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.