En upprustning av vägnätet

Skriftlig fråga 2020/21:1747 av Sofia Westergren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-10
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vägarna är landets blodomlopp. Ska hela landet leva så behövs det vägar som fungerar i hela landet. I dag finns det potthål som riskerar både fordon och säkerheten. Hjulspåren blir allt djupare, och tekniken med att lappa och laga är det kort hållbarhet på.

Mer än hälften av vägnätet byggdes före 1970 och var dimensionerat för dåtidens trafik. Nu behöver vi rusta vägnätet för framtidens trafik med fler transporter. När jag ställde frågan till infrastrukturministern i kammaren den 4 februari verkade ministern nöjd över regeringens satsningar och hänvisade till att om det är problem så är det den tidigare alliansregeringens fel. Jag vill påminna om att Socialdemokraterna har styrt sedan valet år 2014.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är ministern nöjd med regeringens insatser för vägnätet eller avser han att vidta fler åtgärder för ett betydligt bättre vägnät, och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1747 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/00472 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1747 av Sofia Westergren (M)
En upprustning av vägnätet

Sofia Westergren har frågat mig om jag är nöjd med regeringens insatser för vägnätet eller om jag avser att vidta fler åtgärder för ett betydligt bättre vägnät, och i så fall vilka.

En god tillgänglighet i hela Sverige är nödvändig för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet samt för att få ett Sverige som håller ihop. Regeringen beslutade under 2018 om en nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 som innebär en satsning på över 700 miljarder kronor. Planen möjliggör investeringar i hela landet och medför en rekordstor satsning på vägunderhåll om totalt 164 miljarder kronor.

Regeringen har fortsatt att satsa på vägunderhållet. Efter regeringens förslag i en extra ändringsbudget i maj 2020 tillfördes ytterligare medel till underhåll av vägar i landsbygd omfattande totalt 300 miljoner kronor. Efter regeringens förslag i budgetpropositionen för 2021 har anslaget för vägunderhåll utökats med 500 miljoner kronor per år under perioden 2021–2023 där fokus är på det finmaskiga vägnätet på landsbygden. Regeringens satsningar möjliggör för Trafikverket att kunna genomföra angelägna underhållsåtgärder på hela det statliga vägnätet.

Efter många år av underinvesteringar kan jag konstatera att regeringen nu genomför satsningar som skapar förutsättningar för en hög nivå på standard på vägnätet. Satsningarna bidrar till en god tillgänglighet, hög trafiksäkerhet och även ökad sysselsättning.

Regeringen har inlett arbetet med att ta fram en ny nationell plan för utveckling av transportinfrastrukturen och avser att lägga en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021. Efter riksdagsbeslut om ekonomiska ramar fortsätter arbetet med den så kallade åtgärdsplaneringen. Den innebär att de åtgärder som bör prioriteras in i den nationella planen identifieras. Beslut om ny nationell plan planeras till 2022.

Stockholm den 17 februari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.