En upprustning av vägnätet

Skriftlig fråga 2020/21:329 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-02
Överlämnad
2020-11-02
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket håller på att skylta om flera vägar i landet på vilka man sänker hastigheten på grund av bristfälliga vägar och ett försummat underhåll.

Ett sätt att lösa detta problem är att man i stället rustar man upp vägarna och ser till att underhållet är tillräckligt för att kunna behålla den högre hastigheten.

Många av våra mindre vägar i landet och på landsbygden har ett eftersatt underhåll, vilket påverkar både framkomligheten och trafiksäkerheten. Att då dessutom sänka hastigheterna innebär ju ytterligare en försämring för de som bor och verkar utmed dessa vägar. Företag och privatpersoner som bor utmed vägarna får ju inte bättre vägar eller en ökad framkomlighet genom en hastighetssänkning; snarare är det så att den ytterligare försämrar möjligheterna att bo och verka utmed landets mindre vägar. 

Alternativen till vägtransporter finns ju oftast inte ens i dessa områden, och därför blir möjligheterna till alternativa transporter helt omöjliga.

Det är viktigt att regeringen tar tag i problemet och ökar underhållet och ser till att våra vägar runt om i landet ska slippa bli sämre och slippa få hastighetssänkningar.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att se till att våra vägar runt om i landet och på landsbygden kan rustas upp och få behålla sina ordinarie hastighetsgränser och slippa få hastighetssänkningar på grund av bristande underhåll?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:329 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:329 av Sten Bergheden (M)
En upprustning av vägnätet

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att se till att våra vägar runt om i landet och på landsbygden kan rustas upp och få behålla sina ordinarie hastighetsgränser och slippa få hastighetssänkningar på grund av bristande underhåll.

En god tillgänglighet i hela Sverige är nödvändig för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet samt för att få ett Sverige som håller ihop. Regeringen beslutade i maj 2018 om en ny nationell trafikslags-övergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029. Planen medför en rekordstor satsning på vägunderhåll om totalt 164 miljarder kronor.

Regeringen har fortsatt att genomföra satsningar på vägunderhåll. I samband med budgetpropositionen för 2018 tillfördes 100 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 till vägunderhåll i syfte att främja den regionala tillväxten och goda levnadsvillkor på Sveriges landsbygd och bidra till en ökad robusthet, kapacitet, trafiksäkerhet och framkomlighet på vägarna.

Till följd av regeringens proposition Extra ändringsbudget för 2020 – Stöd till hälso- och sjukvården, utbildningsinsatser och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2019/20:167), tillfördes 300 miljoner kronor för vägunderhåll i landsbygd under 2020.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2021 föreslagit ytterligare ökningar av anslaget till vägunderhåll med 500 miljoner kronor per år under perioden 2021–2023 där fokus bl.a. är på det finmaskiga vägnätet på landsbygden.

Det är viktigt med en hög trafiksäkerhet i vägnätet. Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen, där ansvaret för trafiksäkerheten delas mellan dem som utformar och dem som använder transportsystemet. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt. Dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet. För att stärka tillgängligheten i hela Sverige och samtidigt öka möjligheterna att nå etappmålet för trafiksäkerheten inom vägtrafiken ska Trafikverket under perioden 2019–2022 fördela upp till en miljard kronor av medlen för trimningsåtgärder för att samfinansiera länsplanerna avseende trafiksäkerhetsåtgärder på det regionala vägnätet. Samfinansieringen ska utformas så att åtgärder som förkortar restiden på landsbygd prioriteras.

En av Trafikverkets många åtgärder för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken är att anpassa hastighetsgränser utifrån vägens utformning. När åtgärder vidtas för att förbättra trafiksäkerheten kan det medföra att hastigheten sänks på en sträcka. Restiden på kortare pendlingssträckor påverkas bara marginellt av en hastighetssänkning. Vid en sänkning från 90 km/h till 80 km/h, ökar restiden med två och en halv minut för en sträcka på tre mil. Samtidigt minskar risken att omkomma med 40 procent vid en kollision i 80 km/h jämfört med en kollision i 90 km/h.

Det är nödvändigt att vi fortsätter att göra rätt insatser i hela vägnätet där de gör nytta. Med nollvisionen som utgångspunkt så byggs och underhålls vägnätet så att en så hög trafiksäkerhet som möjligt kan uppnås.

Stockholm den 11 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.