Energidrycker

Skriftlig fråga 2012/13:74 av Flyborg, Eva (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-25
Anmäld
2012-10-25
Besvarad
2012-10-31
Svar anmält
2012-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga

2012/13:74 Energidrycker

av Eva Flyborg (FP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

På senare tid har det blivit allt vanligare att både barn och vuxna dricker energidrycker. Utan vetskap om vad vissa av dessa drycker innehåller går drickandet allt längre ned i åldrarna, och allt fler burkar konsumeras per dag. Det är inte ovanligt att barn dricker 4–5 burkar om dagen och i vissa fall ännu fler. Innehållet i en energidryck varierar, men i stort sett kan man säga att de farliga dryckerna är uppbyggda av två viktiga ingredienser, koffein och taurin (vissa innehåller även azofärger). Koffeinet är inget större problem om man är vuxen. Men om barn som bara är 10–11 år gamla dricker energidrycker med höga koffeinhalter kan konsekvenserna bli förödande. I USA har den federala hälsomyndigheten, FDA, konstaterat att fem personer kan ha dött efter att ha druckit av koffeinrika energidrycker under de senaste åren.

Det största problemet i energidrycker är dock taurin, som kan leda till problem med hjärtrytmen om man dricker de mängder som finns i energidrycker. Forskningen inom området är i sin linda och behöver resurser och direktiv.

Energidrycker är lätta att få tag på i detaljhandeln, även för barn. Vissa butikskedjor och enskilda handlare har själva tagit initiativ och infört en 15-årsgräns för köp av energidrycker. Det är bra, men det räcker inte. Enligt min uppfattning borde ett generellt förbud mot att sälja energidrycker till barn under 15 år införas.

Med hänvisning till det ovan anförda skulle jag vilja ställa följande fråga till landsbygdsministern:

Avser landsbygdsministern och regeringen att vidta några åtgärder för att förhindra att barn under 15 år kan köpa energidrycker?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:74 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 31 oktober

Svar på fråga

2012/13:74 Energidrycker

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Eva Flyborg har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att förhindra att barn under 15 år kan köpa energidrycker.

Låt mig inledningsvis konstatera att jag, i likhet med frågeställaren, anser att det är beklagligt och olämpligt att barn köper och konsumerar stora mängder energidrycker.

Energidrycker och dess ingredienser, bland annat taurin och koffein, har utretts av experter i en rad länder och av Efsa, Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, i flera omgångar. Dessa utvärderingar har inte visat att energidrycker är farliga för hälsan om man dricker dem i måttliga mängder. De energidrycker som innehåller mycket hög koffeinhalt måste märkas med "hög koffeinhalt". Vid stor konsumtion av drycker med hög koffeinhalt finns risk att råka ut för koffeinförgiftning. Barn och tonåringar är ofta mer känsliga än vuxna eftersom de kan ha lägre tolerans och väger mindre. För att skydda särskilt känsliga grupper ställer Livsmedelsverket krav på att energidrycker med hög koffeinhalt ska märkas med uppgift om att de inte bör konsumeras av gravida, ammande och barn. Livsmedelsverket informerar även på sin hemsida om att barn och ungdomar bör vara extra försiktiga eftersom de lättare kan drabbas av koffeinförgiftning och att energidrycker inte ska användas som törstsläckare eller som vätskeersättning vid fysisk ansträngning. Verket varnar även för att blanda energidryck med alkohol.

I den nya EU-förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna som träder i kraft den 13 december 2014, har det införts märkningskrav som innebär att livsmedel med högt koffeininnehåll ska märkas med: ”Hög koffeinhalt. Rekommenderas ej för barn och gravida eller ammande kvinnor.”

Jag välkomnar detaljhandelns egna initiativ att inte sälja energidrycker till barn. Genom branschens initiativ, lagstiftningens märkningskrav och Livsmedelsverkets information till konsumenterna anser jag inte att det i nuläget finns skäl att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.