Energifattigdom

Skriftlig fråga 2021/22:478 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-07
Överlämnad
2021-12-07
Anmäld
2021-12-08
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Stigande energipriser är ett problem, inte bara i Sverige utan i hela EU. Från andra EU-länder och från Storbritannien rapporteras om den ökande nya fattigdomen, energifattigdomen. Det handlar om äldre människor, ofta med låg pension, som inte längre kan betala sina el- eller i andra länder gasräkningar.

Nu ökar priserna för energi dramatiskt i södra Sverige och vi får mejl från äldre som bekymrar sig för hur de ska ha råd att betala sin elräkning. De undrar hur de ska ha råd att värma huset eller i vissa fall sin lägenhet, då det kanske inte går att binda priset utan man tvingas till det dagsaktuella priset och hoppas på att vintern blir mild.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Hur avser statsrådet att arbeta för att elpriserna inte ska förbli höga under kalla årstider eller när det inte blåser, så att de äldre i Sverige inte ska drabbas av den europeiska energifattigdomen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:478 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2021/ 03156 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:478 av Lotta Olsson (M) Energifattigdom

Lotta Olsson har frågat mig hur jag avser arbeta för att elpriserna inte ska bli för höga under kalla årstider eller när det inte blåser, så att de äldre i Sverige inte ska drabbas av den europeiska energifattigdomen.

De förhållandevis höga elpriser som råder påverkar såväl privatpersoner och hushåll som industri och lantbruk. Den rådande prisnivån beror på en kombination av olika faktorer. Den främsta orsaken är höga naturgaspriser på kontinenten. Naturgas är en viktig pusselbit i energisystemet i delar av Europa och således påverkas energipriset av en prisökning på gas. Denna energiprisökning påverkar även Sverige. Som Lotta påpekar har även vindkraften både i Norden och på kontinenten tidvis haft ogynnsamma förhållanden. Samtidigt har nivåerna i de nordiska vattenmagasinen tidigare under hösten varit låga på grund av lite nederbörd. Produktionen av vattenkraft har i närtid även påverkats av årlig isläggning på älvarna.

Regeringen bedriver en sammanhållen socialpolitik för att stärka den ekonomiska situationen för de som har det tuffast. Därför ser jag positivt på de förslag som den tidigare regeringen lagt fram, avseende skattereduktion med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare och för sjuk- och aktivitetsersättning samt insatser för pensionärerna.

Regeringen arbetar samtidigt för att lösa båda nuvarande utmaningar i energisystemet och även för att minska risken att utmaningarna växer framöver. För att nämna något är vi i slutfasen med en nationell elektrifieringsstrategi som tar ett helhetsgrepp om elförsörjningen för den kraftfulla elektrifiering vi nu ser.
När det gäller insatser för ökad nationell elproduktion har regeringen bland annat nyligen fattat beslut om att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till att också nå områden till havs. Denna satsning kommer, genom minskade kostnader, förenkla för att ansluta havsbaserad vindkraft, inte minst i södra Sverige. Svenska kraftnät planerar också rekordstora investeringar i transmissionsnätet.

Jag förstår att dessa satsningar snarare hjälper situationen på längre sikt än individer här och nu. Det är just därför den sammanhållna socialpolitiken finns till buds.

Stockholm den 15 december 2021

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.