Energipolitik och säkerhetspolitik

Skriftlig fråga 2021/22:976 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-01
Överlämnad
2022-02-02
Anmäld
2022-02-03
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Efter murens fall och kalla krigets slut har vi levt i fred i vår del av Europa. Nu har säkerhetsläget de senaste åren förändrats och avspänningen i stället vänts till upprustning. Vi ser i vårt närområde ett Ryssland som de senaste åren satsat stora summor av sin statsbudget på upprustning.

I vår del av Europa har energifrågan tidigare inte varit så intimt kopplad till säkerhetspolitiken som den är nu. Flera länder i EU, bland annat Tyskland, har blivit mer och mer beroende av rysk fossil gas för sin energiförsörjning. Det beror bland annat på att man stängt en stor del av sin kärnkraft.

Sverige är inte med i Nato men påverkas ändå av konflikt mellan Ryssland och Natoländer. Nu går USA ut med att om Ryssland skulle gå in i en konflikt med Ukraina kommer man att verka för att gasledningen Nord Stream 2 stoppas i Östersjön, det vill säga i vårt närområde. Det är något som indirekt kan leda till större konflikt i vårt närområde.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Är den förändrade säkerhetssituationen i vårt närområde något som innebär att statsrådet avser att se över sin nu förda energipolitik?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:976 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:976 av Lotta Olsson (M)
Energipolitik och säkerhetspolitik

Lotta Olsson har frågat mig om den förändrade säkerhetssituationen i vårt närområde är något som innebär att jag avser se över min nu förda energipolitik.

Den rådande säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde är oroväckande och något som hela regeringen följer noga. Som Lotta Olsson påpekar är det en utveckling som har skett över flera års tid. Kopplingen mellan säkerhetspolitik och energiförsörjning är inte någon nyhet, vilket inte minst återspeglas i propositionen Totalförsvaret 2021–25 (prop. 2020/21:30).

Som jag svarade Lotta Olsson tidigare i år pågår ett arbete med att stärka energiförsörjningen i enlighet med vad som anges i propositionen. Vidare vill jag återigen lyfta att svensk energiförsörjning är sammanbunden med omvärlden och att vi ska komma ihåg vikten av de fungerande samarbeten som finns inom energiförsörjningen, på nordisk, europeisk och global nivå, som medför en högre robusthet och trygghet i energiförsörjningen.

Stockholm den 9 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.