Energipriser

Skriftlig fråga 2021/22:724 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-11
Överlämnad
2022-01-12
Anmäld
2022-01-13
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

De senaste månaderna har energipriserna framför allt i prisområde 3 och 4 skjutit i höjden. Vi ser privatpersoner i pressen som oroar sig för hur man ska klara att betala sina elräkningar, ett helt nytt fenomen och ett oroande sådant. Samtidigt kan vi läsa i pressen att stora företag som investerat i datahallar och batterifabriker diskuterar speciella avtal för att klara sin lönsamhet. Detta är också ett nytt fenomen.

Svensk energipolitik bör bygga på långsiktiga spelregler och klara besked som gör förutsättningarna för investeringar i företag och planering av den privata ekonomin greppbara. Nu håller detta på att hastigt förändras, och både energipriser och spelregler blir oklara och svåra att förutse.

Regeringen verkar nu klara energipolitiken mer ad hoc, och stabiliteten blir därmed hotad. Samtidigt har statsrådet i pressen uppgett att statsrådet tror på nuvarande regeringspolitik vad avser energiförsörjningen. 

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Är det statsrådets avsikt att vidta några andra åtgärder för att på sikt uppnå en stabilare långsiktig energipolitik?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:724 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/ 00084 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:724 av Lotta Olsson (M) Energipriser

Lotta Olsson har frågat mig om det är min avsikt att vidta några andra åtgärder för att på sikt uppnå en stabilare långsiktig energipolitik.

Som Lotta Olsson mycket riktigt påpekar har de senaste månaderna präglats av mycket höga elpriser. Detta till följd av att energipriserna på kontinenten, särskilt på fossila bränslen så som naturgas, varit höga.

Regeringen vidtar ett flertal åtgärder för att på kort och lång sikt komma till rätta med de höga elpriserna och de prisskillnader som uppstår mellan olika elområden. Detta sker i enlighet med de riksdagsbundna energipolitiska målen om försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet samt att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040 och 50 procent effektivare energianvändning 2030 jämfört med 2005.

I det kortare perspektivet genomför Affärsverket svenska kraftnät åtgärder och investeringar i stationer för att optimera kraftöverföringen i befintliga ledningar, bl.a. för att minska prisskillnaderna inom landet och möta behovet av ny kapacitet i tillväxtregioner.

Vidare har regeringen den 12 januari 2022 meddelat sin avsikt att avsätta drygt sex miljarder till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser. Elpriskompensationen kommer att ske retroaktivt för månaderna december 2021, januari 2022 och februari 2022. Förslaget träffar över 1,8 miljoner hushåll och gäller i hela Sverige.

Elpriskompensationen kommer att baseras på hur stor elförbrukning hushållet har haft under dessa månader och kompensationen kommer att betalas ut med olika nivåer beroende på förbrukning. Den högsta nivån för ersättningen kommer att betalas ut till hushåll som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad. Dessa hushåll kommer att kompenseras med en ersättning om 2 000 kronor per månad, dvs. totalt 6 000 kronor. Den lägsta nivån för ersättningen är ännu inte fastställd. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer regeringen att ta fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

I det längre perspektivet behöver det svenska kraftsystemet byggas ut. Därför planerar Affärsverket svenska kraftnät omfattande förstärkningar av nätet och närmare tredubblar sina nätinvesteringar under de kommande tre åren jämfört med föregående treårsperiod.

Regeringen har även gett Affärsverket svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till områden i Sveriges sjöterritorium. Det kommer väsentligt att minska de totala kostnaderna för att ansluta exempelvis havsbaserad vindkraft.

Utbyggnadstakten behöver emellertid öka och det är därför glädjande att riksdagen ställt sig bakom regeringens förslag i propositionen Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188) som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet. Energimarknadsinspektionen, Affärsverket svenska kraftnät, Länsstyrelserna och Lantmäteriet arbetar samtliga för att effektivisera metoder och processer för tillstånd och prövning.

Stockholm den 19 januari 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.