Ensamkommande barn

Skriftlig fråga 2011/12:557 av Alfsson, Thoralf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-27
Anmäld
2012-04-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-05-04
Svar anmält
2012-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga

2011/12:557 Ensamkommande barn

av Thoralf Alfsson (SD)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Antalet så kallade ensamkommande barn som söker asyl i Sverige ökar för varje år och Migrationsverkets prognoser pekar på en fortsatt ökning till 3 100 för innevarande år och hela 3 300 för nästkommande år.

Statsrådet har nu i medierna uttalat att alla landets kommuner ska kunna tvingas till att ta emot så kallade ensamkommande barn för att systemet ska komma i balans.

I våra nordiska grannländer har dock utvecklingen gått i motsatt riktning. I Norge toppade antalet under 2009 med ca 2 500 ensamkommande barn, men redan 2011 var antalet nere på ca 850.

I Danmark, som toppade under 2009 med 529 ensamkommande barn, har antalet också minskat och var 2011 nere på 290 ensamkommande barn. Precis samma utveckling har vi sett i Finland där antalet toppade under 2008 med 706 ensamkommande barn men som sedan minskat år efter år och var under 2011 nere i enbart 150 ensamkommande barn.

Den ofrånkomliga frågan blir givetvis om statsrådet inhämtat information över vilka åtgärder som våra nordiska grannländer vidtagit för att uppnå denna utveckling. Är i så fall statsrådet villig att införa samma eller liknande åtgärder i Sverige för att kunna vända utvecklingen på samma sätt som våra nordiska grannländer?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:557 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 4 maj

Svar på fråga

2011/12:557 Ensamkommande barn

Statsrådet Tobias Billström

Thoralf Alfsson har frågat mig om jag har inhämtat information över vilka åtgärder som våra nordiska grannländer vidtagit för att få ned antalet ensamkommande barn, och om jag är villig att införa samma eller liknande åtgärder i Sverige för att kunna vända utvecklingen.

När det gäller den första frågan kan jag upplysa om att jag och mina nordiska ministerkolleger regelbundet träffas för att utbyta information och diskutera frågor som rör asyl och migration, däribland frågor som rör ensamkommande barn. Jag har också särskilt ställt frågor till mina kolleger om hur regelverken kring åldersbedömning av asylsökande ser ut i övriga nordiska länder.

När det gäller den andra frågan vill jag framhålla att det pågående harmoniseringsarbetet inom EU på asylområdet även omfattar frågor som rör ensamkommande barn. Regeringen välkomnar det samarbete, den metodutveckling och den strävan efter ett gemensamt förhållningssätt som pågår på detta område inom EU.

Jag följer givetvis utvecklingen mycket noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.