Till innehåll på sidan

Ensamkommande flickors förutsättningar på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2015/16:385 av Mikael Cederbratt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-27
Överlämnad
2015-11-27
Anmäld
2015-12-01
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09
Besvarad
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

I rapporten De ensamkommande flyktingbarnen och den svenska arbetsmarknaden (skriven av Aycan Çelikaksoy och Eskil Wadensjö vid Stockholms universitet) framgår det att de flickor som har kommit som ensamkommande barn klarar sig betydligt sämre på arbetsmarknaden än pojkarna. I rapporten framgår det att i gruppen 25-åringar är 52 procent av kvinnorna sysselsatta, vilket är 10 procent lägre än för männen. I gruppen 27-åringar är bara 45 procent av kvinnorna sysselsatta, jämfört med 65 procent för männen. Andelen av kvinnor som varken studerar, arbetar eller arbetstränar är högre än för männen.

Detta är givetvis inte acceptabla siffror och ett misslyckande vad gäller såväl jämställdhet som integration.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att förbättra ensamkommande flickors förutsättningar på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:385 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2015/ 03120/A

Till riksdagen

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Svar på fråga 2015/16:385 av Mikael Cederbratt (M) om ensamkommande flickors förutsättningar på arbetsmarknaden

Mikael Cederbratt har frågat mig vad jag och regeringen gör för att förbättra ensamkommande flickors förutsättningar på arbetsmarknaden.

Varje barn, oavsett bakgrund, har rätt till trygghet och att få sina grundläggande behov tillgodosedda. Detta är inte minst viktigt att påminna om nu när Sverige tar emot ett mycket stort antal ensamkommande barn.

Regeringen har under hösten tagit en rad beslut och initiativ för att stödja kommunerna i arbetet med ensamkommande flyktingbarn. Regeringen har bl.a. föreslagit en ny form av placering av barn, stödboende, som ska gälla från årsskiftet.

Utbildning är viktigt för att skapa goda förutsättningar för etablering på arbetsmarknaden och många åtgärder för att utveckla mottagandet av nyanlända elever i skolväsendet pågår. Till exempel har Skolverket i uppdrag att genomföra insatser i syfte att stärka huvudmännens förmåga att på kort och lång sikt erbjuda nyanlända elever en utbildning av hög och likvärdig kvalitet med målet att förbättra förutsättningarna för goda kunskapsresultat för dessa elever.

Därutöver erbjuder Skolverket bl.a. stöd när det gäller att bedöma nyanlända elevers kunskaper, vilket är själva fundamentet för hur den vidare utbildningen ska planeras och genomföras. Regeringen har även beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att säkra kommuners möjlighet att tillgodose nyanlända elevers rätt till utbildning.

En av regeringens viktigaste frågor att bekämpa ungdomsarbetslösheten. I budgetpropositionen för 2016 investerar regeringen därför både i satsningar på en aktiv arbetsmarknadspolitik och förstärkningar av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag.

Arbetsförmedlingen har även ett uppdrag i sitt regleringsbrev för 2015 att arbeta för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Dessutom kommer myndigheten att inom etableringsuppdraget implementera ett mer systematiserat arbetssätt under 2016. Detta förväntas synliggöra och uppmärksamma kvinnornas behov och förutsättningar för en snabbare och mer jämställd arbetsmarknadsetablering.

Jag vill även lyfta fram arbetet som sker inom ramen för Delegationen för unga till arbete. De ska främja statlig och kommunal samverkan och utveckla nya samverkansformer. Arbetet ska utgå från både befintliga arbetsmarknadspolitiska insatser och nya initiativ inom arbetsmarknadspolitiken, främst utbildningskontrakt men även traineejobb. Inom ramen för sitt övergripande uppdrag ska delegationen särskilt uppmärksamma vikten av jämställdhet i arbetslivet och beakta möjligheterna att motverka könsuppdelning på arbetsmarknaden.

I några överenskommelser mellan Arbetsförmedlingen och kommuner, inom ramen för Delegationen för unga till arbete, har ensamkommande tonåringars behov uppmärksammas.

Stockholm den 9 december 2015

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.