Ensamma äldre som tvingas bo kvar hemma

Skriftlig fråga 2021/22:320 av Christina Nilsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-29
Överlämnad
2021-11-01
Anmäld
2021-11-04
Svarsdatum
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Minst 1 000 personer fick avslag på att flytta till ett vård- och omsorgsboende för äldre, under första halvåret i år, visar unik statistik som Ekot tagit fram. Här finns också ett mörkertal eftersom vissa som vill söka plats på ett äldreboende väljer att låta bli eller drar tillbaka sin ansökan när man inser att ansökan kommer att avslås.

Numera är det så att du ska bo hemma så länge det går, med hjälp av hemtjänsten i din kommun. I många fall ger det äldre människor ett onödigt lidande då de behöver bli ordentligt omhändertagna. Det finns en stor mängd olika anledningar, som depression, ensamhet, olika sorters sjukdomar, dålig syn och hörsel, yrsel, rädsla och isolering som inte beaktas tillräckligt.

Något som inte kommer fram i debatten är att i ett par där den ena behöver mycket hjälp kan den andra parten bli en obetald vårdare. Det kan bli oerhört betungande för äldre mellan 80 och 90 år som inte vill eller kan säga ifrån att man inte orkar, på grund av skuld, skam och andras förväntningar.

Statsrådet Lena Hallengren verkar anse att Sverige inte har 90-åringar med stora medicinska behov som inte får dessa behov tillgodosedda i svensk äldreomsorg.

De ska sägas att de allra flesta får en plats på ett äldreboende, men om 1 000 personer som anser sig behöva en plats på äldreboende får avslag är det viktigt att förstå varför och om vi kan göra något bättre.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att ​ensamma, deprimerade, rädda och isolerade äldre ska kunna få komma till en gemenskap med andra på ett äldreboende?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:320 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:320 - av Christina Nilsson (SD)
Ensamma äldre som tvingas bo kvar hemma

Christina Nilsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att ensamma, deprimerade, rädda och isolerade äldre ska kunna få komma till en gemenskap med andra på ett äldreboende.

Det är aldrig rimligt att äldre personer som har ett behov av äldreomsorg i någon form istället får bo otrygga i sitt eget hem. Enligt socialtjänstlagen (2001:453) ska socialtjänstens omsorg om äldre inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande samt att socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Socialnämndens beslut om insatser får överklagas till allmän förvaltningsdomstol. I april 2019 trädde ändringar i socialtjänstlagen i kraft som förtydligar kommunernas möjlighet att inrätta boendeformen biståndsbedömt trygghetsboende.

Enligt Kolada har den genomsnittliga tiden för väntetid i antal dagar från ansökningsdatum till första erbjudet inflyttningsdatum till särskilt boende minskat kontinuerligt sedan 2019. I Boverkets 2021 års bostadsmarknadsenkät framkommer det att underskottet på särskilda boendeformer har minskat betydligt.

Statens roll vad gäller kommunernas tillgång till bostäder och boenden är främst ekonomisk. År 2016 trädde nuvarande investeringsstöd för äldrebostäder i kraft och fram till och med den 1 november 2021 har 3,1 miljarder kronor beviljats. För 2021 är investeringsstödet utökat och uppgår sammanlagt till 1,5 miljarder kronor.

Regeringen stödjer också kommunerna med stora såväl generella som till äldreomsorgen riktade medel, bl.a. för att de ska ha goda ekonomiska förutsättningar för att tillhandahålla en äldreomsorg av god kvalitet och bygga ut äldreomsorgen när behoven ökar.

Stockholm den 10 november 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.