Till innehåll på sidan

enskilda organisationers roll i arbetet mot HIV/aids

Skriftlig fråga 2004/05:10 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-16
Anmäld
2004-09-17
Besvarad
2004-09-29
Svar anmält
2004-09-30
Besvarad
2004-09-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga 2004/05:10

av Carina Hägg (s) till statsrådet Carin Jämtin om enskilda organisationers roll i arbetet mot hiv/aids

Hiv/aids är förutom de mänskliga tragedier det för med sig också ett av de största hindren mot utveckling. Siffror från Världshälsoorganisationen visar att tre miljoner människor dog i aids och fem miljoner infekterades av hiv bara under föregående år. I de hårdast drabbade länderna slås hela samhällssektorer ut. Kampen mot hiv/aids kräver ett brett angreppssätt och många olika åtgärder och hiv/aids-relaterade insatser prioriteras i vårt bilaterala utvecklingssamarbete.

Ett av de viktiga områdena i kampen mot hiv/aids är den förebyggande verksamheten och bland annat på det området kan de enskilda organisationerna spela en stor roll. Det är därför mycket viktigt att kampen mot hiv/aids integreras i dessas utvecklingssamarbete.

Vilka åtgärder avser biståndsministern att vidta för att lyfta fram vikten av att de enskilda organisationerna tydligt integrerar arbetet mot hiv/aids i sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:10 besvarad av

den 28 september

Svar på fråga 2004/05:10 om enskilda organisationers roll i arbetet mot hiv/aids

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lyfta fram vikten av att de enskilda organisationerna tydligt integrerar arbetet mot hiv/aids i sin verksamhet.

Mot bakgrund av mitt ansvarsområde i regeringen ligger fokus i mitt svar på Sveriges engagemang i det internationella samarbetet.

Det förebyggande arbetet är grundläggande för att bekämpa hiv/aids. FN-deklarationen mot hiv/aids från år 2001 slår som bekant fast att de preventiva insatserna utgör huvudspåret i arbetet. Samtidigt som vi från svensk sida starkt driver denna linje, understryker vi också vikten av att satsa på hela kedjan av insatser mot hiv/aids @ det förebyggande arbetet, vård och behandling inklusive bromsmediciner, forskning kring vacciner och så kallade mikrobicider, samt åtgärder för att mildra effekterna av hiv/aids.

I många samhällen präglar hiv/aids-problematiken alla sektorer. Oavsett inom vilket fält en enskild organisation är verksam är sjukdomens fruktansvärda konsekvenser en verklighet. Alla svenska enskilda organisationer spelar en viktig roll i arbetet mot hiv/aids. Inte minst gäller detta organisationerna för de människor som själva lever med sjukdomen. Regeringen för på olika sätt en kontinuerlig dialog med bland andra de enskilda organisationerna kring hiv/aids- problematiken. En central del i den svenske hiv/aids-ambassadörens arbete är att arbeta nära det civila samhället.

Sida införde för sin del redan år 2003 en ny kravmodell för de enskilda organisationer som får bidrag av Sida just i syfte att påverka dem att förändra sitt arbete i ljuset av den katastrof som hiv/aids-problematiken utgör. Sida har också bland annat hållit två seminarier i Afrika @ i Kenya respektive Zambia @ som planerades i nära samråd med representanter för organisationerna. Den internationella konferensen i augusti i Härnösand (Sida Civil Society Center) hade som syfte just att öka medvetenheten hos de enskilda organisationerna om hiv/aids.

Avslutningsvis vill jag betona att jag kommer att fortsätta att understryka vikten och värdet av att de enskilda organisationerna i allt sitt arbete fullt ut integrerar hiv/aids. Jag är samtidigt övertygad om att organisationerna själva är väl medvetna om det stora allvaret och betydelsen av att all verksamhet bidrar till att förhindra att smittan sprids ytterligare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.