Entreprenörskap i skolan

Skriftlig fråga 2009/10:558 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-22
Anmäld
2010-03-01
Besvarad
2010-03-03
Svar anmält
2010-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga

2009/10:558 Entreprenörskap i skolan

av Krister Örnfjäder (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Det är viktigt att eleverna tidigt kommer i kontakt med näringslivet för att se vilka utvecklingsmöjligheter det finns om man vill bli entreprenör. Det är vanligt att eleverna får möjlighet att driva egna företag under skoltiden. Därmed får de möjlighet att praktiskt öva sig i företagande samtidigt som de skaffar sig nyttiga erfarenheter inför sitt kommande arbetsliv, oavsett om de väljer att bli företagare eller inte.

Jag vill därför fråga utbildningsministern vilka åtgärder utbildningsministern avser att vidta för att öka kunskaperna om entreprenörskap i skolan.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:558 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 3 mars

Svar på fråga

2009/10:558 Entreprenörskap i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka kunskaperna om entreprenörskap i skolan.

Regeringen anser att entreprenörskap i skolan är en angelägen fråga och presenterade bland annat därför i maj 2009 en strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet. Enligt strategin ska entreprenörskap löpa som en röd tråd genom hela utbildningssystemet. Utbildning som inspirerar till entreprenörskap kan bidra till att fler unga människor kan och vill starta och driva företag.

Regeringen har, i enlighet med strategin, vidtagit en rad åtgärder för att öka kunskaperna om entreprenörskap i skolan. Regeringen har bland annat uppdragit åt Statens skolverk att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer med mera. Inom ramen för arbetet ska Skolverket betona vikten av att stimulera färdigheter och förmågor som lägger grunden för entreprenörskap.

Enligt riksdagens beslut (bet. 2009/10:UbU3, rskr. 2009/10:8) med anledning av regeringens proposition Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan (prop. 2008/09:199) måste den gymnasiala yrkesutbildningen i större utsträckning bidra till att fler unga utvecklar sådana kunskaper som krävs för att starta och driva företag. Regeringen har givit Skolverket ett omfattande uppdrag att bland annat lämna förslag till examensmål. Enligt uppdraget ska Skolverket i genomförandet av uppdraget beakta regeringens strategi för entreprenörskap på utbildningsområdet. Skolverket har i enlighet med uppdraget redovisat förslag till examensmål. Enligt förslaget kommer ämnet entreprenörskap och/eller ämnet företagsekonomi att finnas på alla program, antingen som programgemensamt, i inriktningar eller i som programfördjupning. Förslagen till examensmål med mera bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Skolverket har vidare fått i uppdrag att stödja och stimulera skolors arbete inom entreprenörskapsområdet. Det kan till exempel handla om att främja samarbetet med arbetslivet, erbjuda kompetensutveckling, underlätta erfarenhetsutbyte samt fördela utvecklingsmedel och verksamhetsstöd. Ung Företagsamhet (UF), som ger ungdomar i gymnasieskolan möjlighet att träna sin kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap, är exempel på en aktör som fått ekonomiskt stöd. Uppdrag har också givits till Tillväxtverket att främja entreprenörskap inom högskolan och på universitet. Berörda myndigheter har dessutom fått i uppdrag att kartlägga och analysera arbetet kring entreprenörskap inom grund- och gymnasieskolan, eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan och utbildning inom entreprenörskap och innovation på högskolenivå.

Med anledning av att regeringen, som framgått, nyligen vidtagit en rad åtgärder för att stimulera färdigheter och förmågor som lägger grunden för entreprenörskap och för att öka kunskaperna om entreprenörskap i skolan, finner jag i nuläget inga skäl till ytterligare åtgärder. För regeringen är frågan om entreprenörskap i skolan högt prioriterad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.