Eritrea

Skriftlig fråga 1999/2000:1001 av Johansson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-25
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 1999/2000:1001

av Eva Johansson (s) till utrikesminister Anna Lindh om Eritrea

Den senaste tidens händelser i Eritrea är mycket oroande. Etiopien har på några dagar intagit stora delar av det eritreanska territoriet och drivit hundratusentals människor på flykt. Detta står i strid med internationell rätt och omvärlden måste visa Etiopiens regering att man inte accepterar detta.

Sverige bör använda alla kanaler för att bidra till att krigshandlingarna upphör och förhandlingar om fred kommer i gång. FN:s vapenembargo är bra, men kom för sent för att stoppa kriget. Båda sidor har hunnit rusta upp kraftigt och Etiopien har visat att det syftade till ett anfallskrig mot sitt grannland. FN:s insatser måste nu inriktas på att förmå Etiopien att avbryta sin offensiv och i stället komma till förhandlingsbordet.

Flera av EU:s medlemsländer har historiska kontakter med båda länderna och bör kunna spela en aktiv roll för att få slut på krigshandlingarna. Sverige bör använda sitt medlemskap för att skynda på sådana insatser och bör nyttja sina goda kontakter för att ta vara på alla möjligheter att nå en fredlig lösning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesministern vilka initiativ hon ämnar ta för att Sverige ska kunna bidra till ett snabbt slut på krigshandlingarna i Eritrea och därefter medverka till att det skapas möjligheter för en fredlig utveckling i området.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1001 besvarad av

den 31 maj

Svar på frågorna 1999/2000:995 om Sveriges medverkan för att lösa konflikten mellan Eritrea och Etiopien och 1001 om Eritrea

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin och Eva Johansson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige ska kunna medverka till att få ett snabbt slut på konflikten mellan Etiopien och Eritrea. Murad Artin har även frågat hur Sverige kan förmå Etiopien att dra tillbaka sina trupper från eritreanskt område.

Den svenska regeringen fördömer och beklagar djupt att striderna återupptagits, särskilt mot bakgrund av den allvarliga humanitära situationen i regionen. Huvudansvaret ligger nu på Etiopien. Det anfall som Etiopien inlett måste omedelbart upphöra.

Sverige stöder OAU:s pågående medlingsansträngningar och både kommunikén från den 24 maj 2000 i vilken OAU presenterar ett förslag till en nedtrappning av konflikten och den efterföljande kommunikén den 26 maj i vilken det bl.a. konstateras att parterna inbjudits till samtal i Alger.

Sverige har alltsedan konfliktens början verkat för en fredlig lösning, bilateralt, genom EU och i FN. Sedan de nya och omfattande striderna inleddes den 12 maj har Sverige haft regelbundna kontakter med de bägge ländernas ambassadörer i Stockholm. Vid dessa samtal har vi uppmanat bägge länderna att upphöra med striderna och genast inleda förhandlingar utan villkor. Vi har uttryckt vår bestörtning över Etiopiens flygbombningar av bl.a. Asmara den 29 maj. Vidare har vi uppmanat Etiopien att följa OAU:s uppmaning att dels dra tillbaka sina trupper i enlighet med de föreslagna modaliteterna för ramavtalets genomförande och dels offentligt och officiellt bekräfta att man inte har några territoriella anspråk på Eritrea. Vi välkomnar i detta sammanhang det etiopiska uttalandet den 30 maj i vilket man framhåller att de etiopiska trupperna nu har dragits tillbaka från västra Eritrea och att man inte har något intresse av att ockupera eritreanskt territorium.

Vi uppmanar Etiopien att omedelbart avbryta sin militära frammarsch på samtliga fronter, vilken inte står i proportion till Etiopiens uttalade syfte att återta de områden som Eritrea tog kontroll över i maj/juni 1998. Samtidigt välkomnar vi att Eritrea officiellt har förklarat sig acceptera OAU:s uppmaning till en nedtrappning av konflikten och att man nu av allt att döma har lämnat samtliga omtvistade områden.

Sverige noterar att parterna har hörsammat OAU:s uppmaning att inleda samtal i Alger under OAU:s ledning. Vi förväntar oss att bägge parter omedelbart upphör med striderna och att substantiella förhandlingar genast inleds. Både Etiopien och Eritrea måste visa flexibilitet och kompromissvilja vid dessa samtal så att en fredsöverenskommelse skyndsamt kan uppnås. Den allvarliga humanitära situationen i regionen gör det särskilt angeläget att snabbt finna en fredlig lösning på konflikten.

Sverige är alltid berett att bidra till en fredlig lösning. OAU bör emellertid även framgent ha ledningen i fredsprocessen och vi vill därför inte initiera ett nytt parallellt förhandlingsspår då detta skulle kunna försvåra OAU:s fortsatta medlingsansträngningar. Agerande till stöd för OAU-processen bör fortsätta och EU:s särskilde representant för konflikten, den italienske viceministern Rino Serri, fyller här en viktig funktion. Serri har under den senaste tiden agerat aktivt till stöd för OAU genom besök i både Asmara och Addis Abeba.

Sverige är berett att bidra till genomförandet av OAU:s fredsplan. Regeringen har redan beslutat att bidra med 5 miljoner kronor till FN:s frivilligfond för demarkeringen av den gemensamma gränsen mellan Etiopien och Eritrea. Därutöver skulle en möjlig svensk insats t.ex. kunna vara stöd till en observatörsstyrka.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.