Erkännande av folkmordet på armenier

Skriftlig fråga 2023/24:856 av Erik Hellsborn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-04-30
Överlämnad
2024-05-02
Anmäld
2024-05-03
Besvarad
2024-05-08
Sista svarsdatum
2024-05-08
Svarsdatum
2024-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

När jag skriver detta är datumet den 24 april, den internationella minnesdagen för folkmordet på armenier. Under perioden 1915–1923 mördades uppemot 2 miljoner kristna i Turkiet. Flertalet av dessa var armenier, men även greker, assyrier, syrianer och kaldéer drabbades hårt. Målsättningen var att skapa en muslimsk-turkisk etnostat, där icke-muslimer och icke-turkar inte hade någon plats. Folkmordet utmärktes av en hårresande nivå att brutalitet. Utöver vanliga avrättningar i form av hängningar och arkebuseringar har överlevare och vittnen berättat om grymma alternativa metoder: Om hela byar som tvingades ut på långa ökenvandringar, tills de kollapsade av utmattning och törst. Om människor som med båtar fördes ut till havs och kastades i havet, där de kämpade för att hålla sig flytande, tills de inte längre orkade och drunknade. Om barnhem som spikades igen med barnen inne och sedan sattes eld på. Om spädbarn som slets ur sina mödrars famnar och kastades i floder eller utför stup. Det kan utan att överdriva beskrivas som ett av mänsklighetens mörkaste kapitel.

I dag erkänner de flesta västerländska stater att det som skedde var just ett folkmord. Turkiet och ett par av deras allierade å andra sidan förnekar bestämt detta uppenbara historiska faktum. I Sverige röstade riksdagen redan 2010 igenom ett förslag om att erkänna folkmordet, men ännu har ingen regering verkställt beslutet. Det finns inga skäl att vänta längre. Det är hög tid att Sverige gör samma erkännande som de flesta europeiska och nordamerikanska demokratier redan gjort.

Med detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Kommer Sveriges regering att erkänna folkmordet på armenier?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:856 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:856 Erkännande av folkmordet på armenier

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:856 av Erik Hellsborn (SD)

Erkännande av folkmordet på armenier

Erik Hellsborn har frågat mig om regeringen kommer att erkänna folkmordet på armenier.

För regeringen står det bortom tvivel att det begicks fruktansvärda övergrepp mot den armeniska folkgruppen och andra kristna minoriteter såsom assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker. Svenska diplomater rapporterade för drygt hundra år sedan hem om de då pågående övergreppen. Tillsammans med ytterligare skildringar från 1915, såväl som åren före och efter, framträder omfattningen av ett mänskligt lidande som inte får glömmas eller upprepas. Över en miljon människor beräknas ha blivit offer i vad en majoritet av forskare idag anser var ett folkmord.

På minnesdagen den 24 april visade regeringen sin respekt för offren genom att Sveriges ambassadör, i likhet med tidigare år, närvarade vid den årliga minnesceremonin i Jerevan.

Som jag konstaterade i mitt svar på riksdagsfråga 2022/23:595 innehåller frågan om hur en regering bör förhålla sig till massövergrepp i det förflutna flera rättsliga och politiska aspekter. Gällande händelserna 1915 kan jag konstatera att förhållningssättet varierar i olika länder. Bland EU:s medlemsländer är det ett antal som formellt benämner de fruktansvärda massövergreppen som folkmord. Jag vill betona vikten av att uppmärksamma, fördöma och dra lärdomar av det som skett. Oavsett vilket begrepp som används var de riktade massövergreppen mot dessa folkgrupper fruktansvärda.

 

Stockholm den 8 maj 2024

 

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.