Ersättning enligt pandemilagen

Skriftlig fråga 2020/21:1246 av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-13
Överlämnad
2021-01-13
Anmäld
2021-01-14
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Just nu blundar regeringen för oss småföretagare. De offrar oss för egen vinning. De vet ju om att vi inte kan betala våra utgifter när det är noll intäkter. Så säger en restaurangägare till Borås Tidning. Många småföretag kämpar hårt och arbetslösheten ökar.

Speciellt restaurangbranschen har det tufft. Rekommendationerna gör att gästerna uteblir men utan att restaurangerna har möjligheter att kompensera bortfallet av inkomster. De kan säga upp sin personal – ofta unga och nyanlända – men nu är den möjligheten uttömd för de flesta. Den stora utgiften nu är hyran; den måste alltid betalas. När inkomsterna inte räcker till kvarstår för många endast en möjlighet: konkurs.

Nu hoppas restauranger i Sverige på att regeringen ska utnyttja pandemilagen, stänga krogarna och betala ut ersättning för uteblivna inkomster. Detta är ett drastiskt drag, men som restaurangföreningens ordförande i Borås säger till Borås Tidning är detta på kort sikt den bästa lösningen. Vi har ju inte någon som helst möjlighet att planera framåt. Ser det likadant ut i slutet på februari så behöver vi göra något. Vi vill ju kunna säkra jobb för våra anställda.

Med den nya pandemilagstiftningen är det nu möjligt för regeringen att införa restriktioner och ersätta verksamheter för förlusten av inkomster. Fram till nu har restaurangbranschen sett att gästerna och inkomsterna försvinner, men man har inte haft någon möjlighet till ersättning från staten. Därmed hamnar många restauranger i ett moment 22. Man har inga kunder och inga intäkter, men det finns heller inga regerings- eller myndighetsbeslut om stängning av verksamheten – ett beslut som kan ligga till grund för ersättning från staten. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Avser ministern att använda den nya pandemilagstiftningen för att stänga ned och ersätta de verksamheter som redan nu är särskilt drabbade av effekterna av pandemin, och genom detta rädda viktiga delar av den svenska ekonomin och arbetstillfällen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1246 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1246 av Cecilie Tenfjord Toftby (M)
Ersättning enligt pandemilagen

Cecilie Tenfjord Toftby har frågat mig om jag avser att använda den nya pandemilagstiftningen för att stänga ned och ersätta de verksamheter som redan nu är särskilt drabbade av effekterna av pandemin, och genom detta rädda viktiga delar av den svenska ekonomin och arbetstillfällen.

Bland alla smittskyddsåtgärder som kan bli aktuella enligt gällande lagar är tillfällig nedstängning mycket ingripande och bör endast omfatta miljöer och tillfällen som utgör hög risk för smittspridning och om inga andra åtgärder bedöms tillräckliga. Om en sådan åtgärd övervägs ska den ställas i relation till de negativa konsekvenser det kan innebära för verksamheter som berörs av en sådan stängning. Inga restriktioner får gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till att hindra smittspridningen av Covid19. Inför en eventuell stängning är det således mycket viktiga och noggranna överväganden som måste göras.

Om regeringen bedömer att det är nödvändigt att stänga verksamheter kommer regeringen återkomma med förslag på detta. Regeringen har i en extra ändringsbudget (prop. 2020/21:83) lämnat förslag till riksdagen om ekonomiska ersättningar vid en stängning av verksamheter.

Stockholm den 20 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.