Etiopien och fredsavtalet

Skriftlig fråga 2004/05:1621 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-16
Anmäld
2005-05-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-05-26
Svar anmält
2005-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga 2004/05:1621

av Mariam Osman Sherifay (s) till statsrådet Carin Jämtin om Etiopien och fredsavtalet

Länderna på Afrikas horn tillhör världens allra fattigaste länder, och den humanitära situationen är svår. Förutom detta präglas regionen av interna samt gränsöverskridande konflikter.

Gränsen mellan Etiopien och Eritrea bevakas av en fredsbevarande FN-styrka sedan ett fredsavtal antogs av länderna 2000. Sverige bedriver genom Sida ett långsiktigt bilateralt utvecklingssamarbete med Etiopien. Områden av särskild prioritet i det svenska biståndet till Etiopien är demokrati och mänskliga rättigheter, landsbygdsutveckling, hälsa, samt utbildning.

Det står nu klart att Etiopien inte håller sin del av fredsavtalet gentemot Eritrea.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd om inte Sverige kan söka att påverka Etiopiens tvivelaktiga agerande genom vårt bilaterala utvecklingssamarbete, samt genom EU.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1621 besvarad av

den 26 maj

Svar på fråga 2004/05:1621 om Etiopien och fredsavtalet

Statsrådet Carin Jämtin

Mariam Osman Sherifay har frågat mig om Sverige kan söka påverka Etiopiens agerande i gränskonflikten genom vårt bilaterala utvecklingssamarbete samt genom EU.

Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea kan inte genomföras fullt ut om inte gränsen kan demarkeras. Det är mycket olyckligt att förbindelserna mellan två av världens allra fattigaste länder under flera år har varit låsta. Dessa länders energi och resurser behöver i stället koncentreras på att bekämpa fattigdomen och förbättra befolkningens levnadsvillkor.

Utvecklingen i gränskonflikten är därför en fråga som vi från svensk sida följer på nära håll. Regeringen agerar i denna fråga, såväl bilateralt som genom FN och EU. Sverige stöder FN:s insatser för att lösa gränskonflikten. Sverige deltar med fem militärobservatörer i den fredsbevarande FN-insatsen UNMEE (UN Misson in Ethiopia and Eritrea), som bland annat har till uppgift att övervaka vapenstilleståndsavtalet och de åtaganden inom säkerhetsområdet som parterna förbundit sig till.

Sverige och EU har vid upprepade tillfällen framfört till båda parter att de måste acceptera gränskommissionens beslut och inleda en förutsättningslös dialog. Gränskonflikten är en av de viktigaste utrikespolitiska frågorna i både Eritrea och Etiopien. Båda parterna förband sig att acceptera gränskommissionens beslut om hur gränsen mellan länderna ska dras. Men medan Eritrea har accepterat gränskommissionens utslag från 2002 har Etiopiens regering haft invändningar emot dess utslag.

Mot denna bakgrund har Sverige tydligt sagt till Etiopien att fred och stabilitet är en viktig förutsättning för ett effektivt utvecklingssamarbete och att brist på framgång i gränsfrågan kan få konsekvenser för utvecklingssamarbetet. Om denna och andra frågor, såsom demokrati och vikten av mänskliga rättigheter i Etiopien, för Sverige en nära dialog med den etiopiska regeringen. Regeringen har även inom EU tagit upp gränsfrågan i syfte att öka möjligheterna att påverka Etiopien. För att öka förutsättningarna för dialog mellan Etiopien och Eritrea försöker EU även identifiera områden av gemensamt intresse för båda parterna som kan bygga upp förtroende mellan Etiopien och Eritrea.

Nu när val nyligen ägt rum i Etiopien bör förutsättningarna finnas för en förnyad och förstärkt dialog med parterna om vikten av att lösa gränskonflikten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.