etniska minoriteter i Turkiet

Skriftlig fråga 2001/02:197 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-12
Anmäld
2001-11-20
Besvarad
2001-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 november

Fråga 2001/02:197

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om etniska minoriteter i Turkiet

Efter att ha varit i kontakt med kurdiska organisationer och enskilda kurder i Sverige med släktingar i Turkiet, vilka i olika ärenden sökt kontakt med svenska ambassaden i Ankara, har jag fått uppgift om att ambassadpersonalen uppmanar kurder som vänder sig till ambassaden att endast tala turkiska eller engelska. Någon kurdisktalande personal har inte funnits tillstädes eller så har personalen vägrat att tala detta språk. På detta sätt diskrimineras personer som endast talar kurdiska av ambassadens personal. Såvitt jag vet är ambassaden att betrakta som svenskt territorium och mig veterligen gäller där inte den turkiska statens diskriminerande lagstiftning mot kurder utan svensk lag. Uppmaningen till människor att endast tala turkiska eller engelska då de vänder sig till ambassaden är, om de uppgifter jag fått stämmer, inte bara en fråga om dålig service från ambassadens sida utan även generande för Sverige och svensk myndighetsutövning.

Jag vill därför fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra för att ambassadens behandling av etniska minoriteter i Turkiet inte ska vara diskriminerande?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:197 besvarad av

den 22 november

Svar på fråga 2001/02:197 om etniska minoriteter i Turkiet

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har frågat mig vad jag avser göra för att ambassadens behandling av etniska minoriteter inte ska vara diskriminerande.

Det stämmer att den svenska ambassaden i Ankara besvarar kontakt per telefon eller vid ärenden i receptionen på svenska, turkiska eller engelska. Jag instämmer i att det vore önskvärt att även ha anställd personal som behärskar kurdiska, liksom andra minoritetsspråk, men tyvärr medger inte resurserna nyanställningar vid ambassaden. Däremot anlitar ambassaden en tolk eller översättare när det finns behov för utredningar, delgivningar etc. beträffande personer som inte behärskar något av dessa språk. På detta sätt söker vi inom ramen för de begränsade resurserna på bästa möjliga sätt möta etniska minoriteters behov.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.