Ett biljettsystem i Öresundsregionen

Skriftlig fråga 2023/24:296 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-23
Överlämnad
2023-11-23
Anmäld
2023-11-24
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Öresundsregionen är en sammanhängande arbetsmarknadsregion. Människor pendlar över sundet och har hittills kunnat göra så genom att köpa en biljett och ta sig fram på båda sidor av sundet och över sundet. Så är nu inte längre fallet. 

Från årsskiftet går det inte längre att åka Öresund runt eller pendla till Danmark med hjälp av färjan om man vill åka på en och samma biljett. Öresundslinjen som driver färjor mellan Helsingborg och Helsingör hoppar av samarbetet med Skånetrafiken och DSB efter 23 år.

Vi kan inte ha en välfungerande sammanhängande arbetsmarknadsregion utan att ha sammanhängande kollektivtrafik med sammanhängande biljettsystem. 

Centerpartiet har länge velat ha en tydlig nationell struktur för köp av biljetter som säkrar att det går att köpa biljetter till hela resan på transparenta och enkla sätt. Detta exempel visar på problemet med att en enskild aktör kan riva upp en fungerande lösning för medborgarnas resor. 

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson är följande:

Hur tänker statsrådet agera för att säkra att Skånes och Sveriges invånare kan köpa biljetter till hela resan på transparenta och enkla sätt?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:296 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2023/24:296 av Niels Paarup-Petersen (C)
Ett biljettsystem i Öresundsregionen

Niels Paarup-Petersen har frågat mig hur jag tänker agera för att säkra att Skånes och Sveriges invånare kan köpa biljetter till hela resan på transparenta och enkla sätt.

Ansvaret för den lokala och regionala kollektivtrafiken fördelas på de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och ansvaret omfattar även tillgången till biljettsystem. Kollektivtrafik inom alla trafikslag bedrivs därutöver också av kommersiella aktörer och i detta fall ansvarar dessa för sin försäljning av biljetter.

Det finns flera exempel på väl fungerade samarbeten mellan regionerna för att underlätta för resande över regiongränser och inte minst Region Skåne och Skånetrafiken ingår i ett väl fungerande samarbete inom Öresundsregionen som även inkluderar danska DSB för den omfattande Öresundstågstrafiken.

Skånetrafiken har också under många år haft ett biljettsamarbete med det rederi som trafikerar Helsingborg–Helsingör, men detta avtal har nu sagts upp på initiativ från det kommersiella rederiet. Från årsskiftet kommer det därmed inte längre vara möjligt att köpa biljett till Öresundslinjens färjor genom Skånetrafiken. Resenärerna i färjetrafiken hänvisas i stället till de försäljningskanaler som rederiet erbjuder.

Även om uppsägningen av avtalet kan uppfattas innebära en försämring för vissa bör principen för liknande samarbeten vara att de ska bygga på en ömsesidig accept. Som beskrivits ovan är ansvaret så fördelat att det är de regionala kollektivtrafikmyndigheterna som har ansvar för tillgången till biljettsystem. Det ankommer därmed inte på regeringen eller ett enskilt statsråd att styra den regionala myndighetens arbete.

Stockholm den 5 december 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.