Till innehåll på sidan

Ett dramatiskt fall i kvinnors företagande

Skriftlig fråga 2015/16:176 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-22
Överlämnad
2015-10-22
Anmäld
2015-10-23
Svarsdatum
2015-11-04
Sista svarsdatum
2015-11-04
Besvarad
2015-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Nyföretagandet minskar i Sverige, och den främsta förklaringen är ett dramatiskt fall i kvinnors företagande. År 2014 minskade kvinnors företagande med närmare 40 procent, och minskningen fortsätter i rasande tempo. Åtskilliga bedömare anser att orsaken till att färre kvinnor startar företag beror på regeringens attacker mot de branscher där kvinnor är verksamma. Genom RUT-avdraget gjorde alliansregeringen det möjligt och lönsamt att starta företag inom branscher som städning, omsorg, hälso- och sjukvård samt utbildning. Det har numera blivit allt vanligare att kvinnor säger att de aldrig ska starta ett företag inom någon av dessa branscher. För en regering som säger sig vilja driva en feministisk politik borde kvinnors företagande vara en självklar prioritering.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg om han är beredd att vidta några åtgärder för att ändra inriktningen på regeringens företagarpolitik så att kvinnors företagande åter kan växa?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:176 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2015/07305/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:176 av Margareta Cederfelt (M) Ett dramatiskt fall i kvinnors företagande

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag är beredd att vidta några åtgärder för att ändra inriktningen på regeringens företagarpolitik så att kvinnors företagande åter kan växa.

Margareta Cederfelt refererar i sin fråga till 2015 års Global Entrepreneurship Monitor (GEM), ett forskningsprojekt som årligen mäter och analyserar entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder. GEM-mätningen inkluderar både personer som är engagerade i en företagsstart och personer som har startat företag under de senaste 3,5 åren. Årets rapport indikerar att kvinnors entreprenörskap utifrån denna definition, som då även inkluderar avsikt att starta, har gått ned från 6,3 % år 2013 till 3,8 % år 2014. Statistiken från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser visar dock att förändringen i kvinnors företagande för de tre första kvartalen år 2014 jämfört med motsvarande kvartal år 2013 är marginell.

Nyföretagande är viktigt för Sveriges näringsliv och konkurrenskraft, och regeringen har noterat förändringen.

Kvinnors företagande är en strategisk tillväxtfråga, och regeringen anser att det är viktigt att fler kvinnor driver företag i Sverige. En mångfald av företag och företagare är viktigt för näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet. Därför vill regeringen ta tillvara erfarenheter från de riktade insatser som genomförts under de senaste åren. I våras presenterade Tillväxtverket ”Öppna upp! Nationell strategi för ett företagsfrämjande på likvärdiga villkor 2015-2020” som är ett viktigt verktyg för arbetet med att säkerställa att stöd genom det företagsfrämjande systemet erbjuds till alla företag och företagare på likvärdiga villkor: oavsett kön, etnisk bakgrund, ålder, bransch eller geografisk placering. Det pågår också ett regionalt arbete för en jämställd regional tillväxt, som sätter fokus på att jämställdhet är en viktig förutsättning för en hållbar regional tillväxt.

Jag kommer att fortsätta driva på arbetet med att göra de företagsfrämjande insatserna tillgängliga för alla företag och företagare på likvärdiga villkor.

Stockholm den 4 november 2015

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.