Till innehåll på sidan

Ett konstmuseum i Uppsala slott och Statens fastighetsverk

Skriftlig fråga 2020/21:2083 av Marta Obminska (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-04
Överlämnad
2021-03-05
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

I Uppsala pågår en intensiv debatt, både bland invånarna och inom politiken, om placeringen av ett framtida konstmuseum. En minoritet i kommunfullmäktige, Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet, vill bygga ut Uppsala slott för att där placera ett konstmuseum (i stället för i Kaniken). De planerar även att låta resa en hiss från Svandammen till slottshöjden.

Uppsala slott, som är en del av riksintresset för Uppsala stad, ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Statens fastighetsverk är en central förvaltningsmyndighet under regeringen, som reglerar dess verksamhet.

Efter ett inriktningsbeslut i Uppsala kommunstyrelse den 3 mars 2021 (inte kommunfullmäktige) har ovanstående partier för avsikt att fortsätta förhandlingarna med Statens fastighetsverk om en lokalisering av ett expanderat Uppsala konstmuseum till Uppsala slott.

Dagen före beslutet i kommunstyrelsen, den 2 mars 2021, uttalar sig en förvaltare på Statens fastighetsverk om konstmuseet i Upsala Nya Tidning. Han berättar att han själv är positiv till att konstmuseet blir kvar på Uppsala slott av olika skäl.

Sedan får han frågan vad som händer om konstmuseet inte blir kvar: I det fallet finns risken att slottet blir än mer stängt för allmänheten än det är idag. Det blir en annan form på Uppsala slott som blir mindre publik, mer en kuliss än en aktiv part som är delaktig för både Uppsalabor och de som reser hit.

Yttrandefriheten är och ska vara stark i Sverige. Men han uttalar sig inte som privatperson utan som förvaltare på ett statligt verk. Han uttalar sig dessutom i en lokal fråga som är känslig och där politiska beslut inte har blivit fattade. Beslut ska tas i kommunstyrelsen dagen efter, och oppositionen förespråkar beslut i kommunfullmäktige. Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska, enligt 1 kap. 9 § regeringsformen, i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

Min fråga till statsrådet Lena Micko är följande​:

 

Avser statsrådet att göra någonting för att säkerställa att företrädare för statliga myndigheter inte uttalar sig och tar tydlig ställning i politiskt känsliga frågor innan demokratiska beslut är fattade?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2083 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Fi2021/ 01084 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2083 av Marta Obminska (M) Ett konstmuseum i Uppsala slott och Statens fastighetsverk

Marta Obminska har frågat mig om jag avser att göra någonting för att säkerställa att företrädare för statliga myndigheter inte uttalar sig och tar tydlig ställning i politiskt känsliga frågor innan demokratiska beslut är fattade.

Marta Obminska refererar i sin fråga till en intervju som Upsala Nya Tidning gjort med en förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Det följer av den grundlagsstadgade objektivitetsprincipen att en myndighet i sin verksamhet ska vara saklig och opartisk. En anställd har ett ansvar att företräda sin myndighet på ett sätt som inte strider mot denna princip.

En öppen diskussion i skilda frågor utgör en omistlig del av vårt demokratiska samhälle. Av våra grundlagar följer att offentliganställda har en långtgående rätt till yttrandefrihet, dvs. frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Offentliganställda har också meddelarfrihet, dvs. en rätt att fritt meddela uppgifter i vilket ämne som helst till tidningsredaktioner och annan massmedia.

Det finns tillsynsmyndigheter som Riksdagens ombudsmän (JO) som särskilt ser till att myndigheterna följer objektivitetsprincipen men också att det allmänna inte gör intrång i enskildas grundläggande fri- och rättigheter.

Som statsråd är det viktigt att jag, i egenskap av företrädare för det allmänna, respekterar enskildas grundläggande fri- och rättigheter. Det aktuella fallet ger mig därför inte skäl att vidta några särskilda åtgärder.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.