Ett ministerråd för transport

Skriftlig fråga 2021/22:1206 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-02
Överlämnad
2022-03-03
Anmäld
2022-03-04
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nu är vi, förhoppningsvis, på väg ut ur en pandemi som på olika sätt drabbat oss hårt både i Sverige och övriga världen. Som ledamot i Nordiska rådet kan jag se att vårt arbete där har varit svårt, och våra relationer under pandemin har varit till dels mycket frostiga när vi i stället skulle behövt ett mycket tätt och bra samarbete.

Under en tid har det i nordiska sammanhang förts en diskussion om behovet av ett ministerråd även för infrastrukturfrågor. Detta är viktigt av flera skäl. För det första är ju goda kommunikationer i sig viktigt för välstånd och tillväxt. Dessutom är en bra utbyggd infrastruktur mellan våra länder en viktig bjälke i vårt viktiga utbyte av varor och tjänster. Nu efter pandemin ser vi tydligt att vi måste börja sy ihop sår som skapats mellan våra nordiska länder under pandemin, och då handlar det om såväl symboliska som fysiska och handfasta åtgärder. En sådan åtgärd är att skapa goda förutsättningar för vår gränsöverskridande infrastruktur som behöver förbättras både när det gäller väg och järnväg. Nordiska rådet har varit helt enigt över alla partigränser, partigrupper, självstyrande områden och nationer om att vi behöver ett nordiskt ministerråd för trafik-, transport- och infrastrukturfrågor.

Som gränsbo i Värmland har jag verkligen fått uppleva många av de haverier som uppstått i samarbetet mellan våra länder, eller snarare bristen på samarbete, när det behövts som mest. Vi ser nu hur vi verkligen är i behov av både upprustning av E18 och utbyggnad av tågtrafiken mellan våra huvudstäder, där Oslo Stockholm 2.55 är en viktig aktör. Här skulle ett ministerråd för transport kunna vara en viktig aktör för att tillse att dessa viktiga satsningar genomförs. Det är satsningar som är viktiga dels som ren symbolik, dels och inte minst för att förbättra kontakten och möjligheten till mobilitet mellan våra länder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilket är hindret som gör att Sverige hittills inte hörsammat Nordiska rådets enhälliga beslut om att inrätta ett ministerråd för infrastruktur, och vad ska till för att regeringen ska ändra sin ståndpunkt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1206 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/00568 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1206 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Ett ministerråd för transport

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig vilket som är hindret som gör att Sverige hittills inte hörsammat Nordiska rådets enhälliga beslut om att inrätta ett ministerråd för infrastruktur, och vad som ska till för att regeringen ska ändra sin ståndpunkt.

Gränsöverskridande transporter har en stor betydelse både för tillväxt och tillgänglighet i våra respektive länder. Det är viktigt att den gränsöverskridande infrastrukturen mellan våra länder gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna, och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa och transportera varor mellan våra länder.

Vi nordiska transportministrar har ett gott samarbete. Vi möts i en rad olika sammanhang, bilateralt och i gemensamma projekt. Jag vill fortsätta att värna det goda informella samarbetet och ser inte behov av att inrätta ett särskilt ministerråd för transportinfrastruktur.

Stockholm den 9 mars 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.