Ett svenskt veterancentrum

Skriftlig fråga 2016/17:479 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-08
Överlämnad
2016-12-09
Anmäld
2016-12-12
Svarsdatum
2016-12-23
Sista svarsdatum
2016-12-23
Besvarad
2016-12-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I utredningen Svensk veteranpolitik – Ett ansvar för hela samhället (SOU 2014:27) föreslogs det att ett veterancenter för militär och civil personal upprättas. Veterancentret bör syfta till att hjälpa de personer som deltagit i internationella insatser som har ett behov av psykiska och fysiska stödinsatser. Vidare kunde ett veterancenter bidra till att förbättra forskningen kring de utmaningar som veteraner ofta drabbas av, såväl under insatser som vid hemkomsten. Det kan även fungera som nätverksbildare för organisationer som arbetar med veteraner. På det sättet skulle ett veterancentrum kunna bli en mötesplats för personer som deltagit på internationella insatser och deras anhöriga. Det norska veterancentret i Bæreia utanför Kongsvinger lyfts fram som en framgångsrik modell för ett svenskt veterancentrum.

Riksdagen tillkännagav under våren 2015 som sin mening att Sverige bör upprätta ett veterancentrum. I utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap framgår det att Försvarsmakten senast den 1 juli 2017 ska inrätta ett särskilt veterancentrum inom myndigheten. I skälen för regeringens bedömning hänvisas till veteranutredningens förslag om utformningen av ett veterancentrum.

Enligt uppdraget i regleringsbrevet från regeringen ska Försvarsmakten fortsätta att utveckla konceptet för råd och vägledning till veteraner och deras anhöriga, utveckla formerna för koordinering av forskning över ett brett vetenskapligt fält, liksom metoder för att säkerställa relevant statistik.

Detta är dock ett väsentligt mindre ambitiöst stöd till veteranerna än det som framgår av Veteranutredningens förslag till veterancentrum. Vägledning till veteraner och deras anhöriga innebär inte att det upprättas ett centrum inom Försvarsmakten där personal som deltagit i internationella insatser kan få stöd och behandling likt den modell som används i norska Bæreia.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kan försvarsministern redogöra för om det är regeringens uppfattning att ett veterancentrum ska upprättas där personal som deltagit i internationella insatser kan få stöd och behandling likt den modell som används i Bæreia?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:479 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på fråga 2016/17:479 av Pål Jonsson (M) Veterancentrum

Pål Jonsson har frågat mig om det är regeringens uppfattning att ett veterancentrum ska upprättas där personal som deltagit i internationella insatser kan få stöd och behandling likt den modell som används i Baereia.

Veteranpolitiken syftar till att ge personal som tjänstgör i internationella insatser, och deras anhöriga, ett stöd som står i proportion till de risker och påfrestningar de utsätts för. Ansvaret för att omsätta regeringens anvisningar till Försvarsmakten åvilar myndigheten.

Med utgångspunkt i regeringens uppdrag till Försvarsmakten den 10 juni 2010 (nr. 20), i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser och förordningen (2010:651) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser samt utgående från anvisningar i de senaste årens regleringsbrev har Försvarsmakten genomfört ett omfattande utvecklingsarbete. Arbetet fortsätter varvid nästa större åtgärd blir inrättandet av ett särskilt veterancentrum.

Försvarsmakten har dragit slutsatsen att en delegerad modell för veteranverksamheten är mest ändamålsenlig och därför utformat en sådan. För att hantera det faktum att veteranerna är spridda över hela landet, finns numera både så kallade veteransamordnare och specialister på rehabiliteringsåtgärder knutna till varje förband i Försvarsmakten. Den enskilde veteranen kan därför vända sig till sitt hemförband eller, om det av geografiska eller andra skäl förenklar kontakterna, till det förband som är närmast för att få råd och vägledning inför kontakter med olika aktörer.

I sammanhanget är det viktigt att understryka den ordinarie hälso- och sjukvårdens ansvar att erbjuda en adekvat vård.

Dagens Veteranenhet utgör stommen till det blivande veterancentrum, som ska vara ett kunskaps- och kompetenscentrum med huvuduppgifter att utveckla, inrikta, stödja och följa upp Försvarsmaktens veteranverksamhet med fokus på de uppgiftsområden som anges i 2016 års regleringsbrev. De samlade resurserna för veteran- och anhörigområdet, det vill säga såväl de lokala (dvs. förbandsanknutna) som de centrala, måste bedömas i ett sammanhang. Det bör noteras att de resurser som Försvarsmakten avdelar för veteranområdet vida överstiger de resurser som veteranutredningen föreslog i sitt betänkande (SOU 2014:27) rörande bemanning av den där föreslagna veteranmyndigheten, om än organiserade på annat sätt.

I regleringsbrevet till Försvarsmakten för 2017, som regeringen nyligen har beslutat, är, avseende veteranområdet, huvuduppgiften att inrätta nämnda veterancentrum. Därtill ges myndigheten bland annat i uppgift att redovisa hur veteran- och anhörigområdet fortsatt avses att utvecklas.

Jag ser i nuläget inte behov av att vidta ytterligare åtgärder i detta sammanhang.

Stockholm den 23 december 2016

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.