EU--Afrika-dialog

Skriftlig fråga 2005/06:1612 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-15
Anmäld
2006-05-15
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2005/06:1612 av Joe Frans (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

EU@Afrika-dialog

EU@Afrika-dialogen inleddes i samband med stats- och regeringschefernas möte i Kairo i april 2000. Det andra toppmötet som är planerat att äga rum i Lissabon har skjutits på framtiden på grund av oenighet om Zimbabwes deltagande.

Det är otillfredsställande att något möte inte ägt rum på sex år. Det finns flera frågor som kräver en dialog på regeringschefsnivå.

Det handlar bland mycket annat om den humanitära situationen på Afrikas horn, situationen i Somalia, Eritrea@Etiopien-konflikten, Elfenbenskusten, Kongo, utvecklingsfrågorna och hur vi ska uppnå milleniemålen.

Jag vill fråga statsrådet vilka ansträngningar han gör för att få till stånd en EU@Afrika-dialog i nutid och vilka initiativ han avser att ta.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1612 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1612 om EU@Afrika-dialog

Utrikesminister Jan Eliasson

Joe Frans har frågat mig vilka ansträngningar som görs för att få till stånd en EU@Afrika-dialog i nutid och vilka initiativ jag avser ta.

EU@Afrika-dialogen inleddes formellt i samband med stats- och regeringschefernas möte i Kairo i april 2000. Det andra toppmötet planerades i Lissabon den 4@5 april 2003. Mötet sköts emellertid upp på obestämd tid då man inte kunde enas om formerna med anledning av EU:s sanktioner mot Zimbabwe.

Jag instämmer i Joe Frans uppfattning att det är otillfredsställande att det planerade toppmötet mellan EU och Afrika har skjutits på framtiden. EU:s relationer med Afrika är av stor betydelse. Det inledda samarbetet med Afrikanska unionen rymmer stora möjligheter för att nå samlade lösningar på en rad gemensamma utmaningar. Dit hör frågor om fred och säkerhet, de mänskliga rättigheterna, handel och integration samt utveckling.

EU@Afrika-dialogen förs i dag framåt inom ramen för återkommande utrikesministermöten i trojkaformat. Det senaste ägde rum i Wien i början av maj. Dessa möten erbjuder en möjlighet att dryfta de angelägna frågor som Joe Frans ställer. Ett arbete har även inletts för att utarbeta en gemensam EU@Afrika-strategi.

Det är regeringens förhoppning och ambition att det fördjupade samarbetet med Afrikanska unionen ska kunna manifesteras och föras framåt genom ett andra EU@Afrika-toppmöte. Afrikas ledare är i dag inte beredda att delta i ett toppmöte såvida inte en inbjudan utsträcks även till Zimbabwes statsledning. EU intar emellertid en enad linje om att de restriktiva åtgärder som införts mot enskilda personer i Zimbabwes politiska ledning ska upprätthållas.

Sverige stöder självfallet denna linje. Dessa åtgärder infördes med hänvisning till de allvarliga brotten mot de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe. I en förbättrad situation därvidlag är regeringen beredd att verka för att åtgärderna omprövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.