EU-anpassningen av SCB:s statistik

Skriftlig fråga 1997/98:271 av Hambraeus, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-17
Anmäld
1998-01-07
Besvarad
1998-01-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:271 av Birgitta Hambraeus (c) till finansministern om EU-anpassningen av SCB:s statistik

Sverige har en världsberömd offentlig statistik, med bearbetade data som är jämförbara lör mycket lång tid.

EU vill nu att medlemsländernas statistik skall samordnas. Enligt överdirektör vid Statistiska Centralbyrån, Gösta Guteland, är harmoniseringen bra men kvaliteten varierar.

De i många fall mycket omfattande ändringarna av svenska undersökningar har, enligt uppgift från Statistikkontoret och medierna, trängt undan annan välbehövlig svensk statistik, som rör t.ex. välfärden, kvinnors ställning m.m.

Vi skall självfallet inte tillåta att direktiv eller förordningar från EU försämrar vår statistik.

Fråga:

Vad ämnar finansministern göra för att säkerställa att SCB kan fortsätta sammanställa statistiska uppgifter enligt vedertagen modell?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:271 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:271 om EU-anpassningen av SCB:s statistik
    Finansminister Erik Åsbrink

Birgitta Hambraeus har frågat mig vad jag ämnar göra för att säkerställa att SCB kan fortsätta sammanställa statistik enligt vedertagen modell.

Frågan är ställd mot bakgrund av de krav som ställs på statistiken från EU.

I samband med Sveriges medlemskap i EU införlivades att stort antal gemenskapsregler som rör statistiken och som syftar till att stödja gemenskapens arbete inom dess olika ansvarsområden. Sedan dess har flera nya regler främst på det ekonomiska området antagits som en följd av fördjupningen av samarbetet inom EU. Nya regler innebär inte bara en harmonisering av medlemsländernas statistik utan ofta även krav på ny information. I rådande ekonomiska läge har sådana utökningar ibland fått till följd att annan statistik prioriterats ned. I allt väsentligt tillgodoses alltjämt de inhemska behoven av statistik med god kvalitet.

I enlighet med närhetsprincipen är det medlemsstaterna som tar fram statistiken och beslutar om hur den skall produceras. EU:s regler anger vilken statistik som skall produceras och vilka minimikrav som ställs på den. Medlemsstaterna deltar också i utvecklingsarbetet när nya rättsregler tas fram. Statistikens kvalitet påverkas därför i hög grad av medlemsländerna själva.

Frågan om EU-kravens påverkan på statistiken kommer dock att tas upp i den utvärdering av statistikreformen som skall genomföras under 1998.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.