EU-bistånd till palestinska universitet

Skriftlig fråga 1997/98:909 av Näslund, Ingrid (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
1998-07-06
Inlämnad
1998-07-06
Besvarad
1998-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:909 av Ingrid Näslund (kd) till statsrådet Pierre Schori om EU-bistånd till palestinska universitet

Ett generöst bistånd till olika ändamål går via enskilda organisationer och via UNDP till den palestinska myndigheten och det palestinska området både från Sverige och från EU. Enligt uppgift har universitet i det palestinska området ekonomiska svårigheter bl.a. därför att EU lär ha strypt ekonomiskt stöd till dessa universitet i väntan på att en palestinsk stat upprättas.

Enligt min mening är det mycket angeläget att ungdomar i området får utbildning med tanke på framtiden och att inte ett avbräck sker i universitetens verksamhet. Bistånd som främjar den högre utbildningen bör därför inte göras beroende av en oviss framtid utan pågå kontinuerligt oberoende av utvecklingen.

Jag vill ställa följande fråga:

Vad gör den svenska regeringen för att påverka EU så att dessa universitet inte skall behöva sakna ekonomiska förutsättningar för att bedriva angelägen verksamhet nu?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:909 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:909 om EU-bistånd till palestinska universitet
    Statsrådet Pierre Schori

den 12 augusti

Ingrid Näslund har frågat mig om den svenska regeringen söker påverka EU så att de palestinska universiteten kan besitta ekonomiska möjligheter att bedriva sin verksamhet.

Frågan ställs mot bakgrund av EU-kommissionens sedan 1993 omfattande bistånd till palestinska universitet. Stödet, som totalt uppgått till drygt 49 miljoner ecu, har successivt minskat för att avslutas i och med 1998 års utgång. Kommissionens biståndsåtagande gentemot de palestinska universiteten gjordes i samband med den givarkonferens i Washington som följde undertecknandet av principdeklarationen i september 1993 mellan Israel och PLO. EU:s åtagande innefattade redan från början en plan för utfasning av biståndet till universiteten. Detta bistånd har således inte varit kopplat till frågan om en palestinsk stat.

Jag vill framhålla att jag till fullo delar Ingrid Näslunds uppfattning om vikten av stöd till palestinska universitet. Det är angeläget att palestinsk ungdom ges möjlighet till högre utbildning för deltagande i den demokratiska uppbyggnadsprocess det palestinska samhället nu befinner sig i. Högre utbildning behövs för att stärka det palestinska samhällets oberoende samt främja politisk och ekonomisk utveckling. Utan tillfälle till högre utbildning på Västbanken/Gaza tvingas palestinsk ungdom att söka sig utomlands för vidareutbildning.

De palestinska universiteten lider av finansiella problem. Utgifterna för högre utbildning har inte belastat den palestinska myndighetens budget. Universiteten har varit beroende av finansiellt stöd från omvärlden. Situationen med geografiskt åtskilda områden med palestinskt självstyre har bidragit till svårigheter att rationalisera verksamheten, liksom det faktum att studenter från Gaza sedan 1996 av israeliska myndigheter inte tillåts att studera vid universitet på Västbanken. Det palestinska ministeriet för högre utbildning har dock presenterat förslag till lösningar som på sikt avses leda till en stabilisering och effektivisering av den högre undervisningen. Den palestinska myndigheten kommer vidare att inkludera kostnaderna för högre utbildning i sin nationella budget, vilket förhoppningsvis innebär att biståndsberoendet gradvis upphör.

Sverige har vid flera tillfällen framfört till EU-kommissionen att det mot bakgrund av det politiska läget är angeläget med fortsatt stöd. Ett avbräck i universitetens verksamhet kan få allvarliga politiska konsekvenser i det rådande instabila läget. Det var mot den bakgrunden som Sida i mars 1998 beviljade 5 miljoner kronor för högre utbildning i Västbanken/Gaza. Detta stöd kanaliserades via Världsbanken till det palestinska ministeriet för högre utbildning.

Enligt uppgift från EU-kommissionen föreligger emellertid för närvarande ingen begäran om fortsatt stöd till löpande utgifter och driftskostnader från det palestinska ministeriet för högre utbildning. EU-kommissionen avser dock att även fortsättningsvis finansiellt stödja det pågående rationaliseringsarbetet liksom inrättandet av en särskild fond för stöd till behövande studenters studieavgifter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.