EU-domstolen och förnybar energi

Skriftlig fråga 2013/14:377 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-02-04
Besvarad
2014-02-05
Svar anmält
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:377 EU-domstolen och förnybar energi

av Jens Holm (V)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

För några dagar sedan beslutade EU-domstolens generaladvokat (Mål C 573/12) att det svenska systemet med elcertifikat för förnybar el strider mot EU:s princip om fri rörlighet för varor och tjänster. Om svenska företag har rätt till elcertifikat måste andra europeiska företag också ha det, i det här fallet ett åländskt företag. Skulle generaladvokatens beslut gå igenom i den högsta instansen, EU-domstolen, skulle det sannolikt få helt förödande konsekvenser för vårt elcertifikatssystem och därmed för utbyggnaden av den viktiga förnybara energin.

Med tanke på att EU:s domstol i de flesta fall går på generaladvokatens linje och att domstolens beslut är helt överordnade våra nationella beslut är läget minst sagt kritiskt för oss som försvarar elcertifikatssystemet och utbyggnaden av förnybar energi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta med anledning av generaladvokatens beslut?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:377 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 5 februari

Svar på fråga

2013/14:377 EU-domstolen och förnybar energi

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Jens Holm har frågat mig vilka åtgärder jag planerar att vidta med anledning av generaladvokatens förslag till avgörande i EU-domstolens mål C-573/12.

Jag vill först tydliggöra att regeringens mål för utvecklingen av förnybar energi ligger fast. Regeringens arbete med utveckling av den förnybara energin ger tydliga resultat. Andelen förnybar energi 2012 uppgick till 51 procent och överskred därmed det nationella målet om 50 procent till 2020. Förra året uppgick vindkraften till 10 TWh vilket är en tiodubbling jämfört med 2006.

Elcertifikatsystemet har spelat en mycket viktig roll i denna utveckling. Europeiska kommissionen har i en nyligen publicerad rapport pekat ut Sverige som en av de tre länderna i Europa som har lägst kostnader för utveckling av förnybar energi.

Jag har tagit del av generaladvokatens förslag till avgörande. Skulle EU-domstolen döma i enlighet med generaladvokatens förslag så påverkas inte bara det svenska elcertifikatsystemet utan systemen för främjande av förnybar energi i hela Europeiska unionen. I dagsläget vet vi inte hur domstolen kommer att döma. Det måste framhållas att domstolen inte är bunden av generaladvokatens förslag utan kan komma till en helt annan slutsats. Domstolens avgörande kommer sannolikt först om några månader. Vi följer processen noggrant.

Jag kommer även i fortsättningen att argumentera för att det svenska-norska elcertifikatsystemet är ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt system för att främja förnybar energi.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.