EU-frimärken

Skriftlig fråga 2008/09:512 av Johansson, Jan Emanuel (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-22
Anmäld
2009-01-23
Besvarad
2009-01-28
Svar anmält
2009-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 januari

Fråga

2008/09:512 EU-frimärken

av Jan Emanuel Johansson (s)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Världspostunionen – Universal Postal Union (UPU) – grundades 1874 och Sverige var ett av grundarländerna. UPU blev ett fackorgan inom FN genom ett avtal som trädde i kraft 1948. Ett av UPU:s syften är att förena länder till ett enda postområde genom att säkra posttjänstens organisation och utveckling globalt. Ett bra stöd till UPU:s arbete tycker jag vore att få till ett porto som fungerar i hela Europa. Som det ser ut i dag så kräver vissa EU-länder att frimärket, utöver att ha rätt nationellt porto, ska vara inköpt i det land brevet sänds ifrån. Det borde vara lika självklart att ha ett EU-frimärke som att ha en valuta som fungerar i alla EU-länder.

Nu när Sverige blir ordförandeland i EU har vi särskilt bra möjlighet att driva frågan om EU-frimärken som i UPU:s anda fungerar i alla EU-länderna. I förlängningen ges vi även möjligheten att föra fram svenska författare såsom Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf, som är lika stora i Europa som i Sverige, att pryda några av framtidens EU-frimärken.

Min fråga till statsrådet är:

Har statsrådet för avsikt att driva frågan om EU-frimärken under ordförandeskapet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:512 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 28 januari

Svar på fråga

2008/09:512 EU-frimärken

Statsrådet Cecilia Malmström

Jan Emanuel Johansson har frågat mig om jag har för avsikt att driva frågan om EU-frimärken under ordförandeskapet. 

Jag tycker att själva idén med ett frimärke som fungerar inom hela EU är tilltalande. Det finns dock många praktiska frågor i den dagliga brevhanteringen inom och mellan de olika länderna som för närvarande förhindrar ett gemensamt EU-frimärke. Exempelvis skiljer sig portopriserna i de europeiska länderna åt både vad gäller det faktiska priset och det geografiska område för vilka olika porton tillämpas. I en del länder tillämpas olika porton för inrikesbefordran och utrikesbefordran medan man i andra länder tillämpar ett och samma porto för all befordran av post.

Priserna för den samhällsomfattande posttjänsten ska enligt regelverket på postområdet vara enhetliga, rimliga och kostnadsbaserade. Utifrån dessa principer kan prissättningen av portot användas som konkurrensmedel. Beroende på postoperatörernas olika förutsättningar varierar kostnaderna för utdelning mellan länderna och också mellan olika operatörer. Eftersom postoperatörerna har rätt att ta betalt för att täcka sina kostnader är det mycket svårt att utarbeta ett gemensamt porto för hela Europa.

Det är bland annat mot denna bakgrund som jag inte avser att driva frågan om EU-frimärken under ordförandeskapet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.