Till innehåll på sidan

EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön och Bottniska viken

Skriftlig fråga 2023/24:26 av Emma Nohrén (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-21
Överlämnad
2023-09-21
Anmäld
2023-09-26
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

EU-kommissionen föreslår att allt riktat fiske efter sill/strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken stoppas nästa år. Under hösten kommer ministerrådet att besluta om vilka kvoter som ska gälla.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Avser ministern att verka för att EU-kommissionens förslag ska antas i sin helhet av ministerrådet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:26 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/03213 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:26 av Emma Nohrén (MP)
EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön och Bottniska viken

Emma Nohrén har frågat mig om jag avser att verka för att EU-kommissionens förslag om riktat fiske efter sill/strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken ska antas i sin helhet av ministerrådet.

Kommissionen presenterade den 28 augusti 2023 ett förslag till reglering av fiskemöjligheter för 2024 för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i Östersjön och i vissa andra vatten. Fastställande och fördelning av fiskemöjligheter i Östersjön görs genom att fastställa maximal tillåten fångst (TAC) och kvoter samt därtill knutna villkor. Förslaget reglerar i Östersjön arterna torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Kommissionens förslag omfattar ett förbud mot riktat fiske av torsk och sill i Östersjön, med undantag för sill i Rigabukten. Om inte bestånden återhämtas riskerar situationen att fortsätta skapa negativa effekter för havsmiljön, bestånden och fiskenäringarna.

Regeringens övergripande målsättning är att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer. Regeringen anser således att fiske- och vattenbruksverksamheterna ska vara miljömässigt, långsiktigt hållbara och förvaltas på ett sätt som är förenligt med målen om att uppnå nytta i ekonomiskt, socialt och sysselsättningshänseende. Därtill ska de bidra till att trygga livsmedelsförsörjningen samtidigt som det hållbara fiskets konkurrenskraft värnas.

När det gäller fiskemöjligheter anser regeringen således att det är angeläget att nå målen om beståndsstorlek över den nivå som kan ge maximalt hållbar avkastning (MSY), att den gemensamma fiskeripolitikens mål om landningsskyldighet möjliggörs, att den vetenskapliga rådgivningen och försiktighetsansatsen utgör grunden för besluten och att den fleråriga Östersjöplanen för torsk, sill och skarpsill ska tillämpas för de bestånd som omfattas av planen. Särskilda insatser görs också för att flytta ut gränsen för storskaligt trålfiske i syfte att skapa bättre förvaltningsverktyg för sillen i Östersjön.

I och med att kommissionen föreslår att stänga fisket efter sill i Östersjön i alla vatten som Sverige fiskar i samt att undantag tas bort för småskaligt fiske efter sill i västra Östersjön med passiva redskap, samt att undantag för fiske efter sill under torskstängningsperioderna inte är inkluderat i EU- kommissionens förslag bedöms de negativa effekterna av förslaget bli påtagliga för det lokala kustnära fisket och för produktionen av sill för humankonsumtion. Med ett förslag om förbud mot sillfiske tillåts endast fångster av sill som fångas när man fiskar efter andra arter, som till exempel skarpsill eller siklöja.

Mot denna bakgrund avser regeringen verka för försiktigt satta fiskemöjligheter, så att fiskbeståndet ges möjlighet till återhämtning, i enlighet med den fleråriga planen. Regeringen föreslår även att förslaget i delar justeras så att slutresultatet blir ändamålsenligt, grundat på vetenskapliga råd och inte oproportionerligt drabbar det svenska lokala kustnära fisket och den råvaruförsörjning till den svenska beredningsindustrin som har som syfte att leverera produkter till humankonsumtion.

Stockholm den 4 oktober 2023

Peter Kullgren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.