Till innehåll på sidan

EU-parlamentets beslut om sänkta införselkvoter

Skriftlig fråga 2008/09:288 av Bjurling, Laila (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-21
Anmäld
2008-11-21
Besvarad
2008-11-26
Svar anmält
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2008/09:288 EU-parlamentets beslut om sänkta införselkvoter

av Laila Bjurling (s)

till finansminister Anders Borg (m)

EU-området är den region i världen där befolkningen dricker mest alkohol och allt fler medlemsländer medger nu att alkoholen är ett hot mot folkhälsan. En av tio EU-medborgare, ca 55 miljoner européer, beräknas dricka skadligt mycket alkohol. I genomsnitt dricker EU-medborgaren cirka elva liter ren alkohol per år. Alkohol beräknas vara en av de främsta orsakerna till för tidig död i EU, vid sidan av tobak och högt blodtryck. Alkoholskadorna beräknas kosta EU-länderna över 1 procent av bruttonationalprodukten. Skadorna och dödsfallen slår ut människor från jobb och utgör ett hot mot tillväxten och den så kallade Lissabonstrategin.

Enligt EG-fördraget ska EU:s åtgärder ha som mål att förbättra folkhälsan, förebygga ohälsa och sjukdomar hos människor och undanröja faror för människors hälsa.

Europaparlamentet beslutade den 18 november att rekommendera en halvering av införselkvoterna av alkohol mellan länderna.

I den här frågan är det ministerrådet som fattar beslut. Sverige har tidigare drivit kravet om sänkta införselkvoter och nu kan därför statsrådet agera med Europaparlamentets rekommendation i ryggen. Det föreligger dock inte heller något hinder för att Sverige yrkar på att varje medlemsstat enskilt ska fastställa införselkvot och det uppges förvåna EU-kommissionen att Sverige inte gjort det redan.

Avser statsrådet, om ministerrådet inte kan enas om en sänkt införselkvot, att driva kravet på att medlemsstaterna enskilt ska kunna fastställa införselkvoter för alkohol och andra varor som menligt påverkar folkhälsan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:288 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 26 november

Svar på frågorna

2008/09:284 Sänkning av införselkvoterna för alkohol

2008/09:288 EU-parlamentets beslut om sänkta införselkvoter

Finansminister Anders Borg

Christer Engelhardt har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att få till stånd en sänkning av införselkvoterna för alkoholvaror.

Laila Bjurling har frågat om jag, för det fall ministerrådet inte kan enas om en sänkt införselkvot, avser att driva kravet på att medlemsstaterna enskilt ska kunna fastställa införselkvoter för alkohol och andra varor som menligt påverkar folkhälsan.

Inledningsvis vill jag understryka att frågan om de indikativa nivåerna för privat införsel av framför allt alkoholvaror är en viktig fråga för mig. De indikativa nivåerna för alkohol- och tobaksvaror regleras i cirkulationsdirektivet. Cirkulationsdirektivet har varit föremål för översyn inom EU och ett rådsbeslut om ändring av direktivet väntas inom de närmaste månaderna. Sverige har i detta arbete vid flera tillfällen framfört att de indikativa nivåerna för alkohol borde vara lägre. För att få en ändring av de indikativa nivåerna krävs att medlemsstaterna enhälligt beslutar om detta, vilket inte har varit möjligt. Diskussionerna har lett till att dagens indikativa nivåer kvarstår oförändrade i det förslag som rådet ska ta ställning till. Vi arbetar dock vidare med denna fråga genom att söka allianser och utveckla samarbete med andra länder där gränshandeln innebär stora problem.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.