EU-perspektivet inom infrastrukturen

Skriftlig fråga 2017/18:463 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-12
Överlämnad
2017-12-13
Anmäld
2017-12-14
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I Riksrevisionens granskningsrapport Väg- och järnvägsinvesteringar i Sverige – saknas ett EU-perspektiv? riktas kritik mot regeringen, och myndigheten konstaterar att regeringen varit passiv och att regeringens fokus på att säkerställa att nationella mål och EU:s mål uppfylls har minskat ytterligare och därmed riskerar viktiga satsningar och viktigt stöd från EU.

Detta är oroande och allvarligt och riskerar infrastruktursatsningar i mitt eget hemlän Värmland samt många andra satsningar runt om i landet. Det riskerar därmed vår tillväxt och förutsättningarna för våra jobb och företag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

På vilket sätt avser statsrådet att stärka regeringens ansträngningar och öka regeringens aktivitet i EU för att säkerställa att svenska intressen enligt ovan värnas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:463 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2017/

07554/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:463 av Christian Holm Barenfeld (M)
EU-perspektivet inom infrastrukturen

Christian Holm Barenfeld har frågat mig på vilket sätt jag avser att stärka regeringens ansträngningar och öka regeringens aktivitet i EU för att säkerställa att svenska intressen värnas.

Sverige deltar redan i dag aktivt inom det pågående samarbetet för det trans-europeiska transportnätet samt inom Fonden för ett sammanlänkat Europa. Sverige deltar framför allt aktivt i fondens utlysningar inom transportområdet där medfinansiering från EU utdelas till relevanta och mogna projekt. Under 2018 påbörjas dessutom förhandlingarna om EU:s nästa fleråriga budgetram och regeringen har under 2016 och 2017 arbetat med förberedelser för att kommande budgetprioriteringar på EU-nivå ska främja såväl svenska som europeiska intressen. Regeringen har vidare i proposition 2016/17:21 Infrastruktur för framtiden – innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling uttalat att det är angeläget att intensifiera samarbetet om transporter med de nordiska grannländerna och övriga länder runt Östersjön samt inom EU i sin helhet för att öka transporteffektiviteten och utveckla den gränsregionala tillgängligheten.

Regeringen välkomnar Riksrevisionens rapport om Väg- och järnvägsinvestering i Sverige – saknas ett EU-perspektiv? Enligt riksdagsordningen ska regeringen inom fyra månader efter det att den erhållit en granskningsrapport, som tagits fram av Riksrevisionen, återkomma till riksdagen med en skrivelse. Regeringen kommer i skrivelsen att redogöra för sina bedömningar av Riksrevisionens granskning. Jag kommer inte att föregå denna process och kan därför inte närmare uttala mig om granskningsrapporten.

Stockholm den 20 december 2017 –

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.