EU:s fiskeavtal med Marocko och folkrätten

Skriftlig fråga 2009/10:780 av Berliner, Agneta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-05
Anmäld
2010-05-05
Besvarad
2010-05-12
Svar anmält
2010-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga

2009/10:780 EU:s fiskeavtal med Marocko och folkrätten

av Agneta Berliner (fp)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Europaparlamentets juridiska experter har kommit fram till att EU:s fiskeavtal med Marocko strider mot folkrätten. I ett rättsligt yttrande om fiskeavtalet menar de att avtalet strider mot folkrätten eftersom intäkterna från fisket på ockuperade västsahariska vatten inte kommer det västsahariska folket till del. Detta är avgörande för att avtalet ska vara förenligt med folkrätten. EU-parlamentets juridiska avdelning anser därmed att fiskeavtalet bör sägas upp eller omförhandlas så att de västsahariska havsområdena exkluderas ur avtalet.

I EU:s jordbruks- och fiskeråd röstade Sverige år 2006 som ensam medlemsstat nej till ett förslag om fiskeavtal mellan EU och Marocko. Avtalet ger fiskare från EU-länder rätten att mot ekonomisk ersättning till Marocko ta upp fisk även i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara. I gengäld får Marocko stöd från EU till sin fiskeindustri. Sverige gjorde bedömningen att avtalet hade brister i folkrättsligt hänseende och att de västsahariska vattnen därmed inte borde ingå i avtalet. Oro fanns bland annat för att Marocko skulle exploatera fiskeresurser som tillhör Västsahara utan att det västsahariska folket skulle gynnas av detta.

I år ska fiskeavtalet omförhandlas och beslutas om igen. Det är då viktigt att Sverige fortsätter sitt stöd för internationell rätt. Om de västsahariska vattnen inte exkluderas ur avtalet bör Sverige agera för att stoppa avtalet.

Jag vill därför fråga jordbruksminister Eskil Erlandsson:

Kommer ministern att agera, och i så fall hur, för att de västsahariska fiskevattnen exkluderas ur fiskeavtalet med Marocko vid omförhandlingen av avtalet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:780 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 12 maj

Svar på fråga

2009/10:780 EU:s fiskeavtal med Marocko och folkrätten

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Agneta Berliner har frågat mig om, och i så fall hur, jag kommer att agera för att de västsahariska fiskevattnen exkluderas ur fiskeavtalet med Marocko vid omförhandlingen av avtalet.

Senast i svar på fråga från Agneta Berliner (fråga 2008/09:950), har jag informerat riksdagen om mina ansträngningar för att få en fullödig utvärdering av fiskeavtalets fördelar för den sahariska befolkningen i Västsahara. Sådana fördelar är oavvisligen nödvändiga och det centrala villkoret för avtalets förenlighet med folkrätten. Då EU-kommissionens svar på Sveriges frågor – i samband med möten med avtalets gemensamma kommitté – om en utvärdering inte varit tillräckligt utförliga, tillskrev jag den 2 mars 2010 EU:s fiskekommissionär Damanaki och påpekade angelägenheten av en särskild utvärdering av det sahariska folkets fördelar av avtalet. Det kunde göras i samband med den bredare utvärdering av miljömässiga, ekonomiska och sociala effekterna som regelmässigt görs av EU:s fiskeavtal. Dessa bredare utvärderingar görs av utomstående expertis och har därmed förutsättningar för att få rimlig trovärdighet. Jag erinrade Damanaki om denna fråga vid vårt möte i början av maj.

Jag har noterat att Europaparlamentets juridiska expertis har gjort en liknande bedömning och anser att det hittills inte klarlagts om fördelarna av avtalet för den sahariska befolkningen i Västsahara motsvarar vad som krävs av folkrätten. I likhet med denna expertis anser jag att ett kommande avtal mellan EU och Marocko inte bör omfatta västsahariska vatten om det inte kan klarläggas bortom rimligt tvivel att det sahariska folkets fördelar är av sådan omfattning och art att de motsvarar folkrättens krav.

Den bedömningen hoppas jag kunna göra på grundval av den utvärdering som jag efterlyst i mitt brev till kommissionär Damanaki. Mitt vidare agerande beror på denna bedömning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.