Till innehåll på sidan

EU:s klassning om hållbarhet och kollektivtrafiken

Skriftlig fråga 2020/21:1588 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-01
Överlämnad
2021-02-02
Anmäld
2021-02-03
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

EU-kommissionens förslag till hållbarhetsklassning för att vägleda och styra investeringar i hållbar riktning (den så kallade taxonomin) skapar oro inom kollektivtrafiksbranschen, vilken under flera års tid har satsat stora resurser på att ställa om till miljövänligare drift. Sett till hela landet ligger andelen upphandlad busstrafik som i dag drivs med biodrivmedel på över 90 procent. Samtidigt ökar elektrifieringen av bussflottan och fler och fler köper in helelektriska bussar för stadstrafik. Svensk busstrafik har redan i dag överträffat både svenska och europeiska mål för att ställa om till en hållbar transportnäring.

För transportnäringen innebär EU-kommissionens förslag till taxonomi ett dråpslag. Exempelvis innebär förslaget att företag klassas som hållbara endast om samtliga fordon byts ut mot elfordon senast 2025.

Att i förtid byta ut välfungerande och redan klimatsmarta fordon skulle ha negativa miljökonsekvenser, samtidigt som det rimmar illa med en ekonomiskt hållbar utveckling.

För att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken behövs fler avgångar, fler nya linjer och större möjligheter att kombinerade resor där man kan byta mellan olika kollektivtrafiklösningar, och allt detta till rimliga priser. Kommissionens krav på omställning motarbetar, inte minst av kostnadsskäl, en sådan strävan.

Infrastrukturdepartementet har informerat trafikutskottet om EU:s taxonomi, och uppfattningen var att regeringen inte var nöjd med utformningen av den delegerade akten för EU:s taxonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur avser statsrådet att tydligt agera för att i rådet få gehör för att det liggande förslaget till taxonomi i dess nuvarande utformning kan motverka målen med miljöarbetet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1588 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Fi2021/00427 Finansdepartementet Finansmarknadsministern biträdande finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1588 av Thomas Morell (SD) EU:s klassning om hållbarhet och kollektivtrafiken

Thomas Morell har frågat Per Bolund hur han avser att tydligt agera för att i rådet få gehör för att det liggande förslaget till taxonomi i dess nuvarande utformning kan motverka målen med miljöarbetet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen tog en aktiv roll i förhandlingarna om taxonomiförordningen och fortsätter att agera aktivt för svenska intressen när kommissionen nu arbetar med att ta fram en första delegerad akt till förordningen. Regeringen har haft direkta kontakter med kommissionen liksom andra medlemsstater och även deltagit i kommissionens konsultation om utkastet till den delegerade akten.

De ståndpunkter som regeringen driver har stämts av med riksdagen och hanteringen av bioenergi i taxonomin är en högt prioriterad fråga. Regeringen har påtalat väsentliga brister i utkastet till delegerad akt i det här avseendet. En viktig princip som regeringen driver tillsammans med likasinnade medlemsländer är att akten bör bygga på, och inte gå utöver, befintlig EU-lagstiftning.

Thomas Morells skriver att förslaget skulle innebära att företag klassificeras som hållbara endast om samtliga fordon byts ut mot elfordon senast 2025. Det är viktigt att komma ihåg att taxonomin är uppbyggd så att det är enskilda verksamheter (eng. ”activities”) och inte företag som klassificeras som hållbara eller icke-hållbara.

Kommissionen går nu igenom de omfattande synpunkter som inkommit under konsultationsperioden. Kommissionen har aviserat att den planerar att anta den delegerade akten i vår. Jag kan försäkra Thomas Morell om att regeringen även i den fortsatta processen kommer att arbeta aktivt för att taxonomin inte ska motverka omställningen mot en hållbar utveckling.

Stockholm den 10 februari 2021

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.