EU:s stöd till en fredsprocess i Somalia

Skriftlig fråga 2009/10:135 av Johansson, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-11-02
Besvarad
2009-11-12
Svar anmält
2009-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2009/10:135 EU:s stöd till en fredsprocess i Somalia

av Lars Johansson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Jag har fått ett svar från statsrådet Tolgfors om Sveriges mer långsiktiga engagemang i Somalia. Försvarsministern medger att det inte finns några enkla lösningar på sjöröveriproblemet i Somalia eftersom piratverksamheten bottnar i hela den osäkra situationen i Somalia. Den maritima säkerheten kommer sannolikt fortsatt att vara problematisk för handelssjöfarten inom stora havsområden utmed Somalias kuster, menar han. Vidare framhåller statsrådet Tolgfors att det är viktigt att den maritima närvaron kompletteras med andra åtgärder parallellt. Han svarar: Med en lång tradition av att stödja fredsprocesser i Afrika, leder Sverige nu diskussionerna under vårt EU-ordförandeskap. Möjliga områden för ett ökat EU-engagemang är utbildningsstöd, ökat stöd till AU:s fredsstyrka och ett ökat stöd till förmågan hos länderna runt Somalia att upprätthålla den maritima säkerheten i området. Jag har framhållit betydelsen av att stödja AU:s fredsstyrka och att utveckla såväl statliga biståndsinsatser som bistånd från ideella organisationer. Jag vill dock särskilt framhålla vikten av en dialog med de självstyrande områdena, Puntland och Somaliland. Dessa måste ingå i en lösning för Somalia vilket kräver statsrättsliga diskussioner om självstyre etcetera. I Europa finns både federala stater och stater som utan att vara federala har ett starkt utvecklat regionalt självstyre. Det finns också exempel på regioner som har ett särskilt självstyre och på en starkt uppdelad stat som Belgien. Dessa exempel borde kunna ge konstitutionell inspiration för Somalia.

Vilken långsiktig handlingsplan för Somalia vill utrikesministern implementera genom EU?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:135 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 november

Svar på fråga

2009/10:135 EU:s stöd till en fredsprocess i Somalia

Utrikesminister Carl Bildt

Lars Johansson har frågat mig vilken långsiktig handlingsplan för Somalia jag vill implementera genom EU.

EU antog i juli, under det svenska ordförandeskapets första månad, rådsslutsatser som slår fast ramarna för EU:s politik gentemot Somalia. Där uttrycks stöd för Djiboutiprocessen, övergångsregeringen under ledning av president Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, och en inkluderande politisk process samt för AU och Amisom. Betydelsen av den regionala och internationella kontexten betonas och konstruktivt engagemang från samtliga regioner i Somalia, inklusive Puntland och Somaliland, uppmuntras.

Av rådsslutsatserna framgår att EU beslutat att förstärka sitt engagemang för att främja fred och utveckling i Somalia. Behovet av en bred ansats som kopplar säkerhet till utveckling, rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter, lyfts fram. Vikten av samordning med relevanta aktörer och principer om ansvarsutkrävande, transparens och somaliskt ägarskap betonas.

Rådsslutsatserna utgör i det närmaste en handlingsplan för EU:s agerande. Arbetet med att implementera dessa pågår inom EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.