EU:s utrikeschefs besök i Ryssland

Skriftlig fråga 2020/21:1702 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-08
Överlämnad
2021-02-09
Anmäld
2021-02-10
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

EU:s utrikeschef Josep Borrell har rest till Moskva för att möta sin ryske motsvarighet, ett besök som på intet sätt kan anses ha varit lyckat. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lyckades nämligen få Borrell att på en gemensam pressträff tydliggöra att EU inte planerar några nya sanktioner mot Ryssland. Borrell valde likaså att över huvud taget inte nämna Rysslands omfattande aggressioner som vi sett och som utmanar det europeiska säkerhetsläget. Ej heller såg vi en enda kommentar om Rysslands brott mot internationell rätt, såsom den ryska ockupationen av Krim samt krigföringen i östra Ukraina. I stället såg vi hur EU:s så kallade utrikesminister kritiserade USA:s politik gentemot Kuba, vilket inte helt oväntat möttes med varma instämmanden från Lavrov. Med andra ord har vi sett hur EU:s främsta företrädare för utrikesfrågor står i armkrok med diktaturerna Ryssland och Kuba, mot det demokratiska USA, Europas kanske främsta allierade.

Till råga på detta har det visat sig att Borrell valt att åka till Moskva på helt eget initiativ mitt i en tid då Putinregimen sysslar med omfattande förtryck av politiska motståndare. När så sker är det minsta man kunnat förvänta sig att Borrell lyfter just dessa övergrepp, men även här misslyckades han, och det verkade snarare som om han fullständigt struntade i att lyfta fundamentala europeiska värden, såsom rätten till yttrande- och åsiktsfrihet. I stället för att kraftigt fördöma arresteringen av den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj eller kanske rent av besöka honom eller hans stab i fängelset antydde Borrell att det inte fanns några ambitioner från EU:s sida att införa nya sanktioner mot Ryssland till följd av vad som skett Navalnyj. Detta trots att flera medlemsstater i EU har krävt sanktioner på högsta nivå.

Det vore illa nog om det slutade med detta, men så är inte fallet. I samband med detta besök har de ryska myndigheterna gripit och utvisat tre utländska diplomater, däribland en svensk, för att de påståtts ha deltagit vid en demonstration till förmån för Navalnyj och för demokrati och yttrandefrihet. Borrell borde ha protesterat mot detta oförsvarliga agerande från Rysslands sida, exempelvis genom att snabbt avsluta sitt besök i Moskva. Men icke – trots att utvisningen av diplomaterna är en direkt förolämpning mot hela EU.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på EU:s utrikeschef Josep Borrells resa till och agerande i Ryssland, och kan vi förvänta oss att statsrådet verkar för Borrells avgång?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1702 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1702 av Markus Wiechel (SD) EU:s utrikeschefs besök i Ryssland och fråga 2020/21:1703 av Björn Söder (SD) Borrells besök i Ryssland

Markus Wiechel och Björn Söder har med anledning av EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrells besök i Moskva den 4-6 februari frågat hur jag ser på hans resa, om jag avser vidta några åtgärder med anledning av resan, samt om jag kommer verka för Borrells avgång.

Jag kommer inte att verka för att Borrell ska avsättas. Sammantaget delar vi Borrells slutsatser från hans resa till Ryssland. Jag träffar EU:s utrikesministrar den 22 februari för att diskutera nästa steg rörande EU:s relation till Ryssland, och resultatet av Borrells resa kommer att tas i beaktande där. Regeringen står bakom EU:s fem vägledande principer för relationen med Ryssland, som innefattar ett principiellt ställningstagande mot Rysslands aggression i östra Ukraina och stöd till det civila samhället i Ryssland, men också selektivt engagemang med Ryssland kring frågor av intresse för EU. Dessa fem principer återbekräftades av EU:s utrikesministrar senast i oktober förra året.

Stockholm den 17 februari 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.