Evenemangslista

Skriftlig fråga 2016/17:1058 av Rossana Dinamarca (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-16
Överlämnad
2017-03-16
Anmäld
2017-03-17
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse med sina cirka tre miljoner medlemmar och över en halv miljon ideella ledare. Den förenar, inkluderar och skapar förebilder både för unga och gamla. Idrottsrörelsen har även en viktig roll i värderingsarbete och demokratisk fostran samt bidrar till en positiv utveckling av samhället. Samtidigt stimulerar idrotten många till fysisk aktivitet, vilket främjar folkhälsan. Idrotten är således en viktig del av samhället som ger människor en känsla av sammanhang och kamratskap.

En förutsättning för att idrotten ska kunna vara en bred positiv kraft i samhället är att så många som möjligt också kan ta del av idrottsevenemang i fri tv utan att behöva betala extraavgifter eller dyra abonnemang. Det skapar intresse, kunskap och engagemang. De stora evenemangen, som exempelvis OS, utgör ett kitt som förenar människor oavsett bakgrund. Det är dessutom inte sällan offentliga medel som ligger till grund för en stor del av de grundläggande satsningarna som i dag sker inom svensk idrott på både grund- och elitnivå.

Riksdagen gjorde 2012 ett tillkännagivande som innebar att regeringen skulle tillsätta en utredning för att avgöra hur en evenemangslista bör utformas. Regeringen lämnade sedan detta uppdrag till Myndigheten för press, radio och tv, som presenterade sin utredning den 15 november 2013. Myndigheten uppdrogs 2015 att ta fram ett nytt förslag till evenemangslista med villkor om högre befolkningstäckning än vad som tidigare föreslagits. Uppdraget redovisades i februari 2016. I rapporten föreslogs bland annat att kravet på befolkningstäckning ska vara uppfyllt om minst 90 procent av tv-befolkningen har tillgång till den programtjänst som sänder evenemanget. Förslaget har remissbehandlats och ärendet bereds inom Regeringskansliet.

När Vänsterpartiet har lyft fram frågan om upprättandet av en evenemangslista har beskedet återkommande varit att frågan bereds inom Regeringskansliet. Rättigheterna till de flesta stora idrottsevenemang under 2020-talet är redan upphandlade. Det är således av stor vikt att frågan inom kort får ett avgörande för att det ska gå att garantera att en så stor del av befolkningen som möjligt ska kunna ta del av dessa evenemang.

Mot denna bakgrund vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att en evenemangslista ska kunna komma på plats inom en snar framtid?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1058 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:1058 av Rossana Dinamarca (V) Evenemangslista

Rossana Dinamarca har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att en evenemangslista ska kunna komma på plats inom en snar framtid.

Myndigheten för press, radio och tv har lämnat förslag om utformning av en evenemangslista. Myndigheten föreslår att med fri tv ska avses programtjänster som okrypterat kan tas emot av den svenska allmänheten utan villkor om extra betalning och i förekommande fall grundavslutningsavgift till ett kabelnät eller motsvarande. Myndigheten föreslår vidare att kravet på befolkningstäckning ska vara formulerat så att 90 procent av ”tv-befolkningen” ska ha tillgång till programtjänsten som evenemanget sänds i. Om det vid en given tidpunkt är färre än två programföretag som når upp till 90 procents tillgång ska kravet istället vara uppfyllt genom 85 procents tillgång.

Remissvaren ger en mycket splittrad bild i frågan om behovet av att införa en evenemangslista.

Det sker snabba och omvälvande förändringar på området för distribution av rörlig bild. Allt fler tv-tjänster distribueras via bredband och tas emot på andra skärmar än tv-apparaten. Regeringen bidrar till denna utveckling genom strategin för att förverkliga visionen om ett helt uppkopplat Sverige till 2025. Konkurrensverket har i sitt remissvar pekat på att sändningar av de listade evenemangen kan antas bli tillgängliga via denna teknik och därigenom uppnå den i strategin föreslagna befolkningstäckningen.

Som jag tidigare har framhållit krävs analys och noggranna överväganden i denna fråga för att finna rätt balans mellan å ena sidan näringsfriheten, rätten till immateriell egendom och vikten av en effektiv konkurrens och å andra sidan medborgarnas grundläggande rättighet att ta emot information.

Stockholm den 22 mars 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.