Exponering för radon på arbetet

Skriftlig fråga 2023/24:469 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-09
Överlämnad
2024-01-09
Anmäld
2024-01-16
Svarsdatum
2024-01-17
Sista svarsdatum
2024-01-17
Besvarad
2024-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Enligt Svensk Radonförening har det endast genomförts radonmätning på 1 procent av svenska arbetsplatser sedan 2018 då den nya strålskyddslagen trädde i kraft.

Arbetsgivaren har skyldighet att mäta och begränsa exponeringen om den är för hög, för att skydda arbetstagarnas hälsa. Men om Svensk Radonförenings siffror stämmer har uppenbarligen inte regelverket fått genomslag. Det är omöjligt för en arbetsgivare att göra bedömning av radonhalt på sina arbetsplatser utan att mätning görs.

Radon ökar risken för lungcancer, och risken finns att många arbetstagare i dag utsätts för denna risk på grund av okunskap om gällande regler.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att få fler arbetsgivare att följa regelverket om mätning av och åtgärder mot ohälsosam exponering av radon på arbetsplatser?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:469 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A202 4 / 00021 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:469 av Johanna Haraldsson (S)
Exponering för radon på arbetet

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få fler arbetsgivare att följa regelverket om mätning av och åtgärder mot ohälsosam exponering av radon på arbetsplatser.

Jag vill börja med att tacka Johanna Haraldsson för frågan och engagemanget.

Radon är en skadlig radioaktiv ädelgas som är luktfri och osynlig och som kan finnas i inomhusluft. Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort en uppskattning att radon i inomhusluft orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige. Det är därför viktigt att ta risken för radon på arbetsplatser på stort allvar.

Arbetsgivare är skyldiga att göra en bedömning av dels förekomst av radon på arbetsplatsen, dels om den exponering som arbetstagarna utsätts för är godtagbar utifrån fastställda gränsvärden. Om det finns risk för att arbetstagare exponeras över gränsvärdena ska arbetsgivaren vidta åtgärder och bland annat ombesörja mätning av radonhalten, begränsa radonexponeringen och upprätta en handlingsplan.

Arbetsmiljöverket och Strålsäkerhetsmyndigheten har ett delat ansvar när det gäller radon på arbetsplatser, bl.a. avseende tillsynsfrågor. När det gäller Arbetsmiljöverket, som ligger under mitt ansvarsområde, så har myndigheten enligt förordningen (2007:913) med instruktion för Arbetsmiljöverket till särskild uppgift att ha tillsyn över arbetsmiljölagstiftningen. Tillsynen ska främst bedrivas med utgångspunkt i analyser av arbetsmiljörisk och risk för att aktörer medvetet bryter mot regelverket. Arbetsmiljöverket har, enligt strålskyddsförordningen (2018:506), även ett grundläggande tillsynsansvar för radon på arbetsplatser där radonhalten underskrider referensnivån för radon eller där åtgärder för att sänka radonhalten genomförs enligt arbetsmiljölagen. Hur detta ska göras är något som Arbetsmiljöverket själv har att planera och besluta om.

En uppgift för regeringen är att ge myndigheterna så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. I detta sammanhang kan konstateras att Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag är högre 2024 än 2023. Anslaget får användas för bland annat verkets tillsynsverksamhet.

Stockholm den 17 januari 2024

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.