Extratjänster i föreningslivet

Skriftlig fråga 2016/17:238 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-26
Överlämnad
2016-10-27
Anmäld
2016-10-28
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02
Besvarad
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Svenska Migrationscentret i Karlstad bedriver i dag scannings- och digitaliseringsverksamhet på uppdrag av bland annat Riksarkivet, Stockholms universitet och Värmlands museum. Organisationen har kollektivavtal med Unionen och i styrelsen för verksamheten centralt finns bland annat Sveriges Kommuner och Landsting. Jag har själv besökt arbetsplatsen och sett vilket arbete de gör. Migrationscentret är en ideell organisation som finns över hela landet, och organisationen har varit duktig på att ta in personer från fas 3. Det är bra att fas 3 äntligen avskaffas men det finns en oro över vart alla personer som nu förlorar sin möjlighet till gemenskap och värde ska ta vägen.

Svenska Migrationscentrets arbete handlar om att ta till vara på dokumentation kring den svenska emigrationen till Nordamerika och det sker även satsningar på att dokumentera den moderna migrationen till Sverige. Mycket handlar om scanning och digitalisering, det vill säga arbetsuppgifter som skulle kunna vara ett bra första jobb för både personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och för nyanlända då arbetshandlingen inte kräver goda kunskaper i svenska. Dessutom är digitaliseringen en god sak för framtiden för att kunna ge forskare möjlighet att se tillbaka i den svenska historian.

Ett alternativ skulle vara att använda extratjänster även i ideell sektor. Det skulle stärka det svenska föreningslivet och även göra det möjligt för fler verksamheter att anställa personal. Både när det gäller Svenska migrationscentret och andra föreningar finns möjlighet till enkla arbetstillfällen som i dag inte tillsätts på grund av ekonomi. Att utvidga extratjänsterna skulle därför kunna öppna upp för både nyanlända och långtidsarbetslösa att få ett arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Tänker ministern ta några initiativ när det gäller möjligheten till extratjänster i ideell sektor?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:238 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/02032/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:238 av Lars Mejern Larsson (S) Extratjänster i föreningslivet

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag tänker ta några initiativ när det gäller möjligheten till extratjänster i ideell sektor.

Regeringen har varit tydlig med att sysselsättningsfasen ska avvecklas och att det behövs insatser som leder till att långtidsarbetslösa och nyanlända ska få jobb med goda villkor eller påbörjar studier. Möjligheten till extratjänster är och kommer att vara en viktig väg till arbete för personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

Den ideella sektorn är en viktig del av samhället och kan i flera fall vara en bra väg in på eller tillbaka till arbetsmarknaden. Idag finns flera stöd som är möjliga att använda för dessa arbetsgivare. Långtidarbetslösa kan t.ex. få del av en subventionerad anställning vid särskilt anställningsstöd och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga kan få anställningar med lönebidrag.

Extratjänster omfattar verksamheter som inte utgör ekonomisk verksamhet enligt EU:s statsstödsregler. Regeringen har i förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd angett fem områden inom vilka extratjänster får lämnas. Regeringen har i budgetpropositionen för 2017 aviserat om att se över regleringen av extratjänster i syfte att bredda möjligheterna att använda dessa stödinsatser i enligt med EU:s statsstödsregler. Jag kan idag inte säga vad detta arbete resulterar i, men jag tycker att det vore positivt om även arbetsgivare inom den ideella sektorn skulle kunna ta del av extratjänsterna framöver.

Stockholm den 2 november 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.