Fackföreningsrörelsen i Iran

Skriftlig fråga 2006/07:1333 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-08
Anmäld
2007-06-08
Besvarad
2007-06-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga

2006/07:1333 Fackföreningsrörelsen i Iran

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Iran blir alltmer oroande. Regimen kränker på ett flertal områden de mänskliga rättigheterna, vilket utrikesministern väl känner till. Ett av de områden som vidare bör uppmärksammas är situationen för fackföreningsrörelserna i Iran. Denna demokratiska rörelse kämpar dagligen med grundläggande rättigheter som mötesfrihet och föreningsfrihet. Under den senaste tiden har deras förgrundsgestalter, bland andra lärarförbundets Ali Akbar Baghani, bageriarbetarnas Mahmoud Salehi samt transportarbetarfackets ordförande Mansour Ossanlou, blivit arresterade, misshandlade och utsatta för andra former av repressalier för deras prodemokratiska aktiviteter. Vissa har i revolutionsdomstol blivit dömda till långa fängelsestraff. Senast, den 29 maj, dömdes Mansour Ossanlou till fem års fängelse. Enligt den islamska republikens revolutionsdomstol var grunden till domen att Ossanlou arbetat mot nationens intressen.

Vilka åtgärder tänker utrikesministern vidta för att uppmärksamma angreppen från den iranska statens sida mot den självständiga fackföreningsrörelsen i Iran och påverka den iranska regimen att respektera dessa mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1333 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 15 juni

Svar på fråga

2006/07:1333 Fackföreningsrörelsen i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att uppmärksamma den svåra situationen för fackföreningsrörelsen i Iran samt påverka den iranska regimen att respektera de mänskliga rättigheterna.

Regeringen delar Ulf Holms oro över situationen i Iran som präglas av fortsatt allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Regeringen har upprepade gånger tagit upp frågan om mänskliga rättigheter och vikten av att Iran respekterar dem vid möten med företrädare för den iranska regeringen. Irans skyldigheter, enligt de internationella konventioner som Iran anslutit sig till, har också understrukits av regeringen och den europeiska unionen.

Europeiska unionen har antagit gemensamma riktlinjer till försvar för individer och grupper som arbetar för mänskliga rättigheter och agerar aktivt i enlighet med dessa. Det tyska EU-ordförandeskapet i Teheran framförde till exempel i början på maj ett budskap till den iranska regeringen där den europeiska unionen gav uttryck för sin samlade oro över arresteringar av försvarare av de mänskliga rättigheterna, inklusive lärarförbundets ordförande Ali Akbar Baghani och bageriarbetarnas för detta ordförande Mahmoud Salehi, med flera.

Regeringen och den europeiska unionen kommer fortsatt att följa situationen i Iran och försöka påverka den iranska regimen att respektera de mänskliga rättigheterna, trots den oroväckande utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.