Fackliga rättigheter i Tanzania

Skriftlig fråga 2006/07:1037 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-13
Anmäld
2007-04-13
Besvarad
2007-04-18
Svar anmält
2007-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga

2006/07:1037 Fackliga rättigheter i Tanzania

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

De fackliga rättigheterna i Tanzania är starkt begränsade. Att bedriva fackligt arbete är särskilt svårt på Zanzibar och Pemba och i frizonerna. En lag från 2002 har avskaffat kollektiva förhandlingar inom offentlig verksamhet. Kollektivavtal, när de är tillåtna, måste lämnas in till arbetsdomstolen för godkännande och registrering kan nekas. Krav på antal medlemmar, begränsningar av strejkrätten och svårigheter att organisera lagliga strejker är ytterligare problem. Regeringen anger mandatperioder och anställningsförhållande för förtroendevalda. Löntagare i privatiserade företag nekas i praktiken föreningsfrihet och rätt att förhandla kollektivt, med långa arbetsdagar och låg lön som följd. Bristande respekt för fackliga rättigheter är ett hinder för utvecklingen av Tanzania.

Jag vill fråga utrikesministern vad han tänker göra för att Sverige ska kunna bidra till att stärka de fackliga rättigheterna i Tanzania.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1037 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 april

Svar på fråga

2006/07:1037 Fackliga rättigheter i Tanzania

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vad jag tänker göra för att Sverige ska kunna bidra till att stärka de fackliga rättigheterna i Tanzania.

Föreningsfriheten, inklusive rätten att bilda och tillhöra en fackförening, är en mänsklig rättighet och en nödvändig grund för ett demokratiskt samhälle. Demokratiska och kompetenta partsorganisationer på arbetsmarknaden har stor betydelse för ekonomisk och social utveckling. Att låta starka och ansvarstagande organisationer utvecklas på arbetsmarknaden bidrar till skapandet av välfärd. Regeringen driver aktivt därför frågan om fackliga rättigheter både bilateralt och multilateralt. Dessutom uppmuntrar regeringen svenska företag att ta sitt ansvar för mänskliga rättigheter i samtliga länder där de är verksamma. Sverige har också ett brett engagemang i frågor som rör fackliga rättigheter genom ILO. 

De fackliga rättigheterna i Tanzania och framför allt på Zanzibar är emellertid begränsade. Det är givetvis oacceptabelt att arbetstagare i Tanzania hindras från att organisera sig. År 2004 infördes en arbetsmarknadslag i Tanzania som ökar möjligheten att bilda fackföreningar. Denna lag erkänner fackliga rättigheter men bland annat strejkrätten är i praktiken fortsatt begränsad. Kraven på registrering av fackliga organisationer är fortfarande långtgående.

Inom ramen för den nya samarbetsstrategin med Tanzania har Sverige ökat fokus på rättighetsbaserat utvecklingssamarbete. I strategin slås också fast att demokrati- och MR-perspektivet ska genomsyra sektor- och reformprogrammen.

Ambassaden ger ett flerårigt stöd till bland annat LHRC (Legal and Human Rights Centre) och ZLSC (Zanzibar Legal Services Centre). Dessa två centrala MR-organisationer producerar även en årlig heltäckande rapport över situationen för de mänskliga rättigheterna (inklusive arbetsrätt och fackliga rättigheter) på såväl fastlandet som Zanzibar. Uppgifterna är av central vikt för arbetet med att försvara och respektera mänskliga rättigheter i landet.

Genom Sida kanaliseras bistånd till arbete för fackliga rättigheter via LO-TCO:s Biståndsnämnd. Här kan bland annat nämnas stöd till lärares fackliga organisationer på fastlandet och Zanzibar samt stöd till Metallfacket på fastlandet. Sammanlagt beräknas stödet uppgå till drygt 900 000 kronor under 2007.

Sverige vill utforma en handelspolitik som tar hänsyn till mänskliga rättigheter i arbetslivet. Genom Globalt ansvar, vars arbete baseras på OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s Global Compact, främjar regeringen näringslivets möjlighet att på frivillig basis bland annat stärka efterlevnaden av arbetsrättsliga principer.

I Sidas regleringsbrev 2006 konstateras att myndigheten ska redovisa resultatet av exempelvis samarbetet med ILO och andra partners såsom Afrikanska unionen, bland annat när det gäller att öka förutsättningarna för respekt för fri- och rättigheter på arbetsmarknaden och stödja samverkan i utvecklingsländer mellan arbetsmarknadens parter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.