Fällande dom i Europadomstolen

Skriftlig fråga 2005/06:337 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-11
Anmäld
2005-11-11
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga 2005/06:337 av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Fällande dom i Europadomstolen

Den 8 november fälldes Sverige i Europadomstolen för mänskliga rättigheter för ett beslut att avvisa en syrisk man. År 2002 sökte mannen asyl med skälet att han riskerade dödsstraff för ett mord han inte begått. Utlänningsnämnden avslog hans asylansökan med motivet att han inte riskerade dödsstraff eftersom mordet var hedersrelaterat. Europadomstolen hävdar att Sverige brutit mot Europakonventionens artikel 2, Skydd för rätten till livet.

En fällande dom i Europadomstolen är allvarlig.

I regeringens skrivelse (2004/05:47) Migration och Asylpolitik angav regeringen att det fanns ett tiotal mål med anknytning till svenska utlänningsärenden som handlades i Europadomstolen och som Sverige ombetts yttra sig över.

I skrivelsen (2005/06:18) anger regeringen att det nu finns ett 30-tal mål. Alltså ett trefaldigande på tio månader av utlänningsärenden där den asylsökande anser att Sverige brutit mot mänskliga rättigheter. En så stor ökning av antalet fall som överlämnats till Europadomstolen borde vara en larmklocka för statsrådet.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta så att inte fler ärenden hamnar i Europadomstolen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:337 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2005/06:337 om fällande dom i Europadomstolen

Statsrådet Barbro Holmberg

Anne-Marie Ekström har ställt frågan vilka åtgärder jag tänker vidta för att inte fler ärenden hamnar i Europadomstolen.

Jag delar Anne-Marie Ekströms uppfattning att det är allvarligt att Europadomstolen har funnit att ett avvisningsbeslut i ett enskilt ärende innebär en kränkning av Europakonventionen. Det ger självfallet också anledning till oro att antalet anmälningar till Europadomstolen har ökat under en period.

Europadomstolens uppgift är att kontrollera att Europakonventionen har respekterats av nationella myndigheter och domstolar i deras rättstillämpning. Domstolen är inte en vanlig överklagandeinstans och ska inte överpröva de nationella avgörandena i hela deras vidd. Den kan inte ändra eller upphäva ett nationellt beslut men Sverige har en ovillkorlig skyldighet att respektera domstolens domar. En särskild bestämmelse av denna innebörd har också tagits in i den nya utlänningslag som träder i kraft den 31 mars 2006. Europadomstolens kontrollfunktion måste värnas.

Förbudet i utlänningslagen mot att avvisa en person till ett land där det finns grundad anledning att anta att han eller hon skulle utsättas för dödsstraff eller tortyr är absolut. Min bedömning är därför att det inte finns någon anledning att ändra lagstiftningen till följd av fällningen i Europadomstolen. Det är emellertid av stor vikt att det sker en kontinuerlig kvalitetssäkring av beslut i ärenden där skyddsbehov åberopas. Ett viktigt instrument i detta arbete är Migrationsverkets interna riktlinjer som ska säkerställa en enhetlig och rättssäker rättstillämpning. Jag avser att i min dialog med Migrationsverkets respektive Utlänningsnämndens ledning ta upp hur man där ser på den aktuella domen.

Jag kommer vidare framöver att noga följa svenska utlänningsmyndigheters och domstolars praxis i mål som rör tillämpningen av utlänningslagen och Europakonventionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.