fallet Annika Östberg

Skriftlig fråga 2000/01:554 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-22
Anmäld
2001-01-31
Besvarad
2001-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 januari

Fråga 2000/01:554

av Birger Schlaug (mp) till justitieminister Thomas Bodström om fallet Annika Östberg

Sedan snart 20 år sitter den svenska medborgaren Annika Östberg fängslad i Kalifornien, dömd för delaktighet i två mord som hennes dåvarande pojkvän begått. Den juridiska processen i USA kan djupt ifrågasättas, som ofta blir följden i länder där pengar eller statlig maktfullkomlighet dominerar.

Annika Östberg skulle kunna avtjäna resten av sitt straff i Sverige om garantier ges för att straffet inte avkortas.

På olika sätt har svenska regeringar, enligt uppgift, endast snuddat vid att ta sig an frågan på allvar. Ibland får man intryck av att, åtminstone med den bristande insyn som jag har, Annika Östbergs framtid föga berör landets regering. Kanske har en ovilja att agera kraftfullt med det faktum att hon drabbats av ett rättssystem, som svenska regeringar inte vill stöta sig med. Vi ser ju sådana tendenser när regeringen Persson med full rätt kritiserar dödsstraff i länder som inte tillhör den västerländska sfären, medan man tiger om det som sker i det som, utan ironi, kallas världens största demokrati.

Hur avser justitieministern agera i fallet Annika Östberg?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:554 besvarad av

den 31 januari

Svar på fråga 2000/01:554 om fallet Annika Östberg

Justitieminister Thomas Bodström

Birger Schlaug har frågat mig hur jag avser agera i fallet Annika Östberg.

Annika Östbergs tragiska levnadsöde och regeringens åtgärder för att påverka de amerikanska myndigheterna så att Annika Östberg ska kunna överföras till Sverige för att här avtjäna sitt straff har senast kommenterats av utrikesministern i hennes svar den 14 april 2000 på fråga 1999/2000:795 av Margareta Viklund.

Utrikesministern konstaterade i sitt svar att ett mycket omfattande arbete under årens lopp lagts ned på att få hem Annika Östberg till Sverige. Vid åtskilliga tillfällen har vi från svensk sida tagit upp hennes ärende med politiker och beslutsfattare på såväl federal som delstatlig nivå. En intensiv dialog pågår för närvarande med ansvariga federala och kaliforniska myndigheter i överförandeärendet. Att ge offentlighet åt alla dessa kontakter skulle påtagligt kunna minska möjligheten till framgång i ärendet.

Till grund för de svenska framställningarna om att Annika Östberg ska överföras till Sverige för fortsatt straffverkställighet ligger den s.k. överförandekonventionen från 1983. Denna konvention, som utarbetats inom Europarådet med deltagande även av experter från USA, är emellertid inte tvingande utan skapar endast en möjlighet för de aktuella staterna att komma överens om att flytta över verkställigheten av ett straff till den dömdes hemland.

För att gemensamt med andra EU-stater betona den vikt vi från EU:s sida fäster vid dömda personers återanpassning till samhället, har Sverige inom EU tagit upp frågan om överförande av straffverkställighet från USA. Vid ett möte i Washington i oktober förra året mellan EU och USA meddelade det federala justitiedepartementet att de avsåg att under andra halvan av 2001 anordna ett seminarium med deltagande från delstatliga myndigheters sida om tillämpningen av överförandekonventionen.

Jag har även vid ett samtal med förra amerikanska justitieministern Janet Reno tagit upp överförandekonventionen.

Mot den angivna bakgrunden kommer jag att fortsätta att, i samråd med ambassaden i Washington och generalkonsulatet i Los Angeles, skapa bästa möjliga förutsättningar för att de kaliforniska myndigheterna ska gå med på Annika Östbergs överförande. Eftersom vi, som jag redan påpekat, här inte kan falla tillbaka på någon tvingande förpliktelse för USA att gå med på ett överförande, måste vårt agerande inriktas på att skapa ömsesidigt förtroende.

Det vi måste vara medvetna om är att detta ärende inte är ett reguljärt mellanstatligt ärende, som kan hanteras enligt sedvanliga diplomatiska procedurer. Det vi har att hantera är i stället en situation, där vi för en dialog @ inte i första hand med den federala regeringen @ utan med en enskild amerikansk delstat, som i en fråga som denna inte kan dirigeras från Washington. Att den kaliforniska kriminalpolitiska grundsynen är väsentligt annorlunda än den svenska gör inte situationen enklare. Ska vi nå framgång i våra ansträngningar att få hem Annika Östberg måste vårt agerande utgå från dessa förhållanden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.