Falska nyheter

Skriftlig fråga 2016/17:948 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-23
Överlämnad
2017-03-01
Anmäld
2017-03-02
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08
Besvarad
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansminister Magdalena Andersson avser att införa en reglering för att komma till rätta med falska nyheter som sprids på nätet. Det är lätt att förfasa sig över hur enkelt man kan få spridning på saker som inte visar sig stämma. Bara under de senaste veckorna har vi sett många exempel på detta. Det har bland annat varit tidigare högt uppsatta politiker som antytt att den amerikanska presidenten röker på, och påståenden från andra nu högt uppsatta politiker om att Sverige inte har några problem kopplade till den förda invandringspolitiken. 

Som exempel på en falsk nyhet tar finansminister Magdalena Andersson upp påståendet att Sverige under senare år har lånat för att bekosta flyktingmottagandet. Något som Magdalena Andersson hävdar att flera instanser, däribland Riksgälden, kan intyga inte har skett. Den som dock kontrollerar med Riksgälden hur det verkligen ser ut med den svenska statsskulden kan dock konstatera att Sverige har en statsskuld som, räknat i kronor och ören, dessutom tenderat att växa under senare år. Exakt vilka pengar som är lånade och vilka som är egna inkomster inom landet kan givetvis diskuteras och där bör man ha rätt att ha olika åsikter.

Magdalena Anderssons uttalande gör alltså gällande att utgifter kopplade till flyktingmottagandet under 2015 och 2016 inte påverkat landets behov av att låna pengar. Det skulle i praktiken innebära att utgifter kopplade till flyktingmottagandet alltså inte har påverkat den statsskuld vi har. Något som framstår som märkligt är att just flyktingmottagandet inte skulle påverka statsskulden. Trots allt så påverkar alla utgiftsposter, och faktum är att den statsskuld vi byggt upp är lånade medel som används. Att hävda att utgifter kopplade till just flyktingmottagandet inte skulle påverka statsskulden framstår däremot som just en falsk nyhet eller alternativ fakta som nu finansminister Magdalena Andersson bidrar till att sprida. 

Om jag som privatperson har ett stort lån och samtidigt har pengar på banken så innebär det att varje gång jag väljer att använda pengarna till något annat än att betala av på lånet så skulle man kunna säga att jag lånar till det jag då gör med pengarna. Samma sak gäller givetvis statsskulden och regeringens prioriteringar. Det är inte falska nyheter bara för att man har olika sätt att se på hur pengarna kan användas. Det är en farlig väg att censurera en sanning till förmån för regeringens, då alla bör ha rätt att kunna vända och vrida på hur verkligheten ser ut, även om man gör det på ett sätt som regeringen inte håller med om. Att då påstå att en sak är falsk, enbart utifrån att regeringen ser det på ett annat sätt, blir missvisande. Om de pengar som använts till flytkingmottagandet under 2015 och 2016 i stället hade använts för att betala av Sveriges statsskuld - hade Sverige då enligt ministerns bedömning haft en högre eller lägre statsskuld? 

Jag vill med anledning av detta fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är det ministerns ställningstagande att flyktingmottagandet under åren 2015 och 2016 inte påverkade Sveriges statsskuld, och om så är fallet, vilka omständigheter eller fakta ligger till grund för detta? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:948 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/01042/BATOT

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:948 av Mikael Eskilandersson (SD) Falska nyheter

Mikael Eskilandersson har frågat mig om det är mitt ställningstagande att Sverige inte har lånat för att bekosta flyktingmottagandet under åren 2015 och 2016. Om så är fallet undrar Mikael Eskilandersson vilka omständigheter eller fakta som ligger till grund för detta.

Mikael Eskilandersson inleder sin fråga med ett falskt påstående om att jag ska införa en reglering för att komma tillrätta med falska nyheter. För att värna debatten och det demokratiska samtalet är det min mening att vi anstränger oss för att använda korrekt fakta och tar ansvar för hur vi tar till oss dessa. Både ungas och vuxnas källkritik behöver stärkas. Därför har Socialdemokraterna föreslagit att en handlingsplan mot faktaresistens tas fram. Det är inte ett förslag om att reglera falska nyheter, som frågeställaren påstår.

Vidare påstår Mikael Eskilandersson att statsskulden tenderat att växa under senare år. Sammantaget under åren 2015 och 2016 har statsskulden, enligt just Riksgälden som frågeställaren hänvisar till, minskat från 1394 miljarder kronor vid utgången av 2014 till 1347 miljarder kronor vid utgången av 2016. D.v.s. staten har amorterat 47 miljarder kronor på statsskulden. För denna period är det därmed korrekt att påstå att alla utgifter är finansierade med statens inkomster. Således har staten inte lånat för bekosta flyktingmottagandet.

Mikael Eskilandersson påstår också felaktigt att jag hävdat att flyktingmottagandet inte påverkat landets behov av att låna. Det jag har sagt är att vi inte lånat en krona för att finansiera flyktingmottagandet.

De senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån visar att Sverige hade ett överskott i de offentliga finanserna på 40 miljarder förra året. 2015 var överskottet 11 miljarder. Till skillnad från förra mandatperiodens underskott varje år har de offentliga finanserna alltså visat överskott de senaste två åren. Det är den här siffran, alltså det offentligfinansiella sparandet, jag och andra brukar mena när vi pratar om sparande och överskott. Det inkluderar hela den offentliga sektorn alltså både staten, kommunerna och ålderspensionssystemet. Det är den här siffran som överskottsmålet bygger på och det är den här siffran Kommissionen tittar på när de avgör om vi lever upp till stabilitets- och tillväxtpaktens regler.

Det är bekymrande att en fråga som handlar om falska nyheter är så fylld av falska påståenden.

Stockholm den 8 mars 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.