Familjeföretag och a-kassa

Skriftlig fråga 2021/22:1268 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-14
Överlämnad
2022-03-14
Anmäld
2022-03-15
Svarsdatum
2022-03-23
Sista svarsdatum
2022-03-23
Besvarad
2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Sveriges vanligaste företagsform är familjeföretag. Det är mycket vanligt att exempelvis barn sitter i sina föräldrars styrelse som suppleanter, ledamöter eller mindre delägare utan att uppbära ersättning, vid sidan av ordinarie anställningar. I dag missgynnas dessa personer vid arbetslöshet.

I arbetslöshetsförsäkringen definieras en företagare som en fysisk person som bedriver sådan näringsverksamhet som avses i 13 kap. 1 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), och som han eller hon personligen utför arbete i och har ett väsentligt inflytande över. I HFD 2014:61 framgår att en suppleantplats och delägande i ett företag kan innebära väsentligt inflytande och därmed betraktas som företagare enligt arbetslöshetsförsäkringen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Är ministern beredd att se över lagstiftningen om väsentligt inflytande över ett bolags verksamhet så att ett engagemang i en närståendes företag, utan att ersättning utgått, inte innebär nekad a-kassa? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1268 besvarad av Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

A202 2 / 0 0457 /A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och jämställdhetsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1268 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Familjeföretag och a-kassa

Mattias Karlsson har frågat mig om jag är beredd att se över lagstiftningen om väsentligt inflytande över ett bolags verksamhet så att engagemang i en närståendes företag, utan att ersättning utgått, inte innebär nekad a-kassa

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring. Enligt lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring är en företagare inte att anse som arbetslös. Med företagare avses den som bedriver sådan näringsverksamhet som avses i 13 kap. 1 § första stycket inkomstskattelagen, och som han eller hon personligen utför arbete i och har ett väsentligt inflytande över. Det räcker således inte att endast ett av kriterierna är uppfyllt utan samtliga tre måste i en sammanvägd bedömning anses föreligga för att en person ska anses vara företagare.

En företagare som upphör att bedriva verksamheten ska anses vara arbetslös så snart det inte vidtas några åtgärder i verksamheten och när verksamheten definitivt upphört. En företagare som överlåter en näringsverksamhet men som fortsätter att utföra arbete i eller ha ett väsentligt inflytande över verksamheten ska även efter överlåtelsen anses vara företagare. Det innebär att den som ansetts vara företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening fortsatt anses vara det till dess att alla kriterier som medfört att hen bedömts vara företagare upphört. Det gäller t.ex. den sökandes väsentliga inflytande över verksamheten.

Bestämmelsen är till för att en sökande som uppbär arbetslöshetsersättning inte i praktiken ska kunna fortsätta bedriva verksamhet, även om den sökande formellt inte längre äger verksamheten. Det gäller även den som vid en sammanvägd bedömning anses ha ett väsentligt inflytande över verksamheten.

En översyn av arbetslöshetsförsäkringen har genomförts inom ramen för Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster (A 2018:01). Betänkandet Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen överlämnades till Regeringen i juni 2020. Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.